Pastorie, Diessen

Heuvelstraat 1, 5087 AA 

In 2012 was de pastorie heel erg toe aan groot onderhoud. Ze is dan ook grondig gerestaureerd en deels verbouwd. In de pastorie zijn de woonvertrekken van de pastoor gesitueerd, alsmede zijn kantoor en een spreekkamer.

Pastorie Diessen winter 2008

Historie van de gebouwen
De pastorie van Diessen is een erkend rijksmonument vanwege haar gaafheid, architectuur en cultuurhistorische waarde. Het gebouw dateert uit het begin van de 19de eeuw en is recent in zijn oude glorie hersteld.

Lees verder...

Rijksmonument

De bouwmeesters hebben in de negentiende eeuw op ongeveer twintig meter van de Heuvelstraat een pastoorswoning, gecreëerd die gelukkig tot de dag van vandaag bewaard is gebleven.

Het statige herenhuis van zestien bij negen meter heeft twee verdiepingen. De bovenverdieping rust onder een zwaar schilddak met hoekschoorstenen en een dakruitertje, voorzien van een klokje en een windvaan. De gootpartij rust op een volumineuze kroonlijst, gedragen door klossen en consoles. De statige, hoge ramen zijn zowel op de begane grond als de verdieping verdeeld in kleine ruitjes. Beneden worden ze geflankeerd door blinden. Kenmerkend voor huizen uit deze periode zijn de stijlen en de kroonlijst om de voordeur.