Mariakapel aan de Vrijthof, Hilvarenbeek

Mariakapel_Vrijthof_1

Vrijthof 33, 5081 AA

De kapel bevindt zich in het oude waaggebouw van de Petruskerk aan de Vrijthof en is bereikbaar via een kleine deur rechts van de hoofdingang. Dankzij de kapelwachten is ze dagelijks open voor bezoekers.

Verschillende voorwerpen in de kapel komen uit aan de eredienst onttrokken kerken in de gemeente Hilvarenbeek. Het Mariabeeld is afkomstig uit de kerk van Esbeek, de bidstoelen komen uit de kerk van Biest-Houtakker en de kaarsenstandaard is gemaakt van de preekstoel en een deel van het koorhek uit de kerk van Haghorst.

Gildes

De Mariakapel is mede tot stand gekomen door de Gilde van het Venerabel Sacrament uit Hilvarenbeek en een actieve bijdrage van vrijwilligers.

Op zondag 26 oktober 2014, de dag waarop de Venerabele Gilde zijn 400-jarig bestaan vierde, heeft pastoor Barberien de Mariakapel ingezegend. Cees Ketelaars, oud-koster van Esbeek, ontstak het eerste kaarsje bij het Mariabeeld.

Sinds 20 april 2015 staat er buiten bij de Mariakapel een bankje. Het is een geschenk van de gilde Sint Joris bij gelegenheid van zijn teerdag, aan de Venerabele Gilde. Pastor Gust Jansen heeft het naar goed oud gebruik ingezegend. Het biedt bezoekers van de kapel en passanten een moment om uit te rusten, zich te bezinnen of van de Vrijthof te genieten

Mariabeeld in de kapel aan de Vrijthof Hilvarenbeek

Kapelwachten

De Mariakapel is, mede dankzij leden van de Venerabele Gilde en anderen, elke dag toegankelijk. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de tijd van het jaar liggen de openingstijden tussen 08.00 en 20.00 uur, 

De groep van de kapelwachten telt twintig personen. Ongeveer twee keer per jaar hebben ze dienst. Hun werkweek begint op zondagmorgen en eindigt de daaropvolgende zaterdagavond. Tot hun taak behoort o.a. het dagelijks openen en sluiten van de kapel en het legen van de offerblok 's avonds. 

Wilt u ook graag kapelwacht zijn of kent u iemand die deze taak ambieert, neem dan contact op met Leo Lamers, (013) 505 3444.