Maria Troosteres der bedrukten, Hilvarenbeek

Kapel aan de Diessenseweg

Kapel Maria Troosteres der bedrukten

Diessenseweg 106, 5081 AL

De kapel 'Maria Troosteres der bedrukten' ligt aan de doorgaande weg Diessen – Hilvarenbeek. Hij is opgetrokken uit witgeschilderde baksteen.

De kapel heet zo, omdat het een oorlogskapel is. Toch heeft de bouw juist een vreugdevolle achtergrond.
Vel over been arriveerden in juni 1945 zo’n zestig Amsterdamse schoolkinderen in Hilvarenbeek. Ze kwamen hier aansterken na de hongerwinter van 1945 in hun door de Duitsers bezette stad. Toen zij na zes weken vertrokken, waren zij flink aangekomen; het verblijf op het platteland had hun goed gedaan. De begeleiders van de jongeren vatten het plan op uit dankbaarheid voor de genoten gastvrijheid een kapel te bouwen. Op karren werden stenen aangevoerd van een in het Loo door de Duitsers in brand geschoten boerderij. De schoolkinderen bikten ze ter plaatse schoon. Beekse vaklieden hebben de kapel gebouwd

Herinnering aan de gevallenen
In de zomer van 1945 is de kapel ingezegend en toegewijd aan Maria Troosteres der bedrukten. In het kapelletje is een eenvoudige, hardstenen plaat aangebracht als herinnering aan alle gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Hilvarenbeek en de toenmalige gemeente Diessen. 

Omdat verschillende gebruikte bakstenen roet bleven afgeven, is het kapelletje in de jaren zestig van de vorige eeuw flink opgeknapt.

Beeld van Maria Troosteres der bedrukten Hilvarenbeek