Onze-Lieve-Vrouw Zoete Moeder Gods, Biest-Houtakker

Interieur Willibrorduskerk

Biestsestraat 3, 5084 HC 

Op 19 juli 1643 vonden vier jonge mannen bij de brug in het water van het riviertje De Aa in het gehucht Biest een Mariabeeldje. Men plaatste het in een kastje, dat vastgenageld werd aan een lindenboom in de buurt. De brug kreeg al spoedig de naam Bevertbrug (bedevaartsbrug), omdat de plaats daarna druk werd bezocht door passanten. Uit 1644 dateert een gedicht dat de vondst van het beeldje en de wonderen die Maria heeft verricht, bezingt. (Zie onder.) Niet lang na de vondst is het Mariabeeldje overgebracht naar de Petruskerk in Hilvarenbeek.

Het beeldje - circa 21 cm hoog – is vervaardigd van rode pijpaarde. Nadat het helemaal in stukken gebroken was, is het later vakkundig gerestaureerd.

Na de bouw van een eigen kerk in Biest-Houtakker in 1913 is het parochianen uit Biest-Houtakker in 1981 na veel moeite gelukt het beeldje - nog steeds in de Petruskerk in Hilvarenbeek - naar hun dorp te halen. Het kreeg een plaatsje in de parochiekerk van Biest-Houtakker.

Gilde
Het beeldje staat onder bescherming van en is genoemd naar het gilde Onze-Lieve-Vrouwe Broederschap van Biest-Houtakker, dat op 2 februari 1790 is opgericht. Toen het beeldje in Biest-Houtakker terugkwam, hebben het kerkbestuur en het gilde schriftelijk vastgelegd, dat het eigendom wordt van het gilde, als de kerk van Biest-Houtakker zou sluiten. In juni 2013 is de Antoniuskerk aan de eredienst onttrokken. Sindsdien heeft het beeldje een plaatsje op het linker zijaltaar, het Maria-altaar, in de Willibrorduskerk te Diessen. Het gilde blijft eigenaar van het beeldje.

Mariakapel Biest-Houtakker

Kapelletje

Leden van de Broederschap hebben  nabij de Bevertbrug een kapelletje opgericht met daarin een kopie van het Mariabeeld. Op 22 oktober 2006 verrichtte toenmalig burgemeester Huisman de opening.

Op 23 januari 2015 heeft Sisca van de Pas-Kemps nabij het kapelletje een bank onthuld, die de kinderen vanwege haar honderdste verjaardag hebben geschonken.

Pastoor Manders overhandigt in 1981 het Mariabeeldje aan leden van de Broederschap

Rijmdicht Mariabeeld Biest-Houtakker 1644