Heilige Cornelius, Esbeek

kapel esbeek

Dorpsstraat 6, 5085 EG  

In 1888 werd onder bouwpastoor L. Jurgens aan de Dorpsstraat in Esbeek een kerk gebouwd naar ontwerp van architect Hendriks uit Oss. De kerk werd op 21 juli 1890 geconsacreerd door de bisschop van Den Bosch, mgr. A. Godschalk, en toegewijd aan de H. Adrianus van Hilvarenbeek, één van de martelaren van Gorcum.

Corneliusbeeld
In de kerk stond boven een altaar in een aparte kapel het Corneliusbeeld. In 1937 werd onder pastoor F. Houben, naar het ontwerp van architect J. van Buytenen, een ruime, nieuwe kerk gebouwd. Aan de noordwestzijde kwam een buitenkapel ter ere van de H. Cornelius. Kerk en kapel zijn beide uitgevoerd in de zogenaamde Kropholler- of traditionele baksteenstijl.

Corneliusbedevaart
De feestdag van de H. Cornelius is op 16 september. Hij wordt aangeroepen ter bescherming tegen stuipen en zenuwziekten. Kort na de oprichting van de parochie en de bouw van de kerk begon zijn verering. Op het hoogtepunt, begin vijftiger jaren van de vorige eeuw, kwamen er zo’n 7000 bezoekers. Vanaf de zeventiger jaren liep het aantal bezoekers sterk terug.

Beeld H. Cornelius Esbeek