Piet van Dun, veertig jaar Beekse Cantorij

"Zingen in een koor heeft mij altijd getrokken." schrijft Piet van Dun in onderstaand bericht. Piet is trots op de Beekse Cantorij en daarvoor heeft hij alle reden!

In oktober 1979 ben ik lid geworden van de Beekse Cantorij. Nico Toonen nodigde mij daartoe uit op onze volkstuin. Zingen in een koor heeft mij altijd getrokken.

Vanaf het begin zing ik zowel bij de tenoren van de Beekse Cantorij in de gemengde samenstelling als bij de gregoriaanse Schola. De eerste mis die ik in 1979 zong, was gregoriaans met het introÔtus Justus es Domine. Tot voor enkele jaren zongen we elke zondag, afwisselend vierstemmig of gregoriaans. Omdat er nu alleen om 11.00 uur een weekend-viering is, zingt de Beekse Cantorij de laatste jaren de mis nog op drie van de vier zondagen.

Van ons prachtige koor mag ik nu ruim twintig jaar voorzitter zijn, daarbij steeds ondersteund door mensen met meer kennis van financiŽn, secretariaat, etc. Tijdens het Ceciliafeest op vrijdag 22 november ben ik met een toespraak en een lied gehuldigd voor veertig jaar lidmaathap van de Beekse Cantorij.

Missen en teksten in het Nederlands
Vanaf de jaren negentig zijn de viering en de muziek in het Latijn steeds meer vervangen door missen in het Nederlands en Nederlandstalige liederen. Die werden vaak gecomponeerd door onze eigen dirigenten of organist.

Er was altijd extra aandacht voor de bijzondere vieringen in het kerkelijk jaar. Met name de vieringen voor de vastentijd, de Goede Week en Pasen zijn prachtig. Ook het gregoriaans boeit nog steeds. Dat mooie evenwicht tussen gregoriaans en Nederlandstalig geeft mij enorm veel energie.


Al die jaren heb ik erg genoten van het prachtige orgelspel van Ad van Sleuwen en de inspirerende manier waarop Martien van Woerkum als dirigent het koor leidde. Sedert 2011 geldt dat voor Jac Peeters.

Cdís
Trots ben ik op de diverse cd-opnames, waarnaar nog altijd vraag is. Dat geldt in het bijzonder voor twee dubbel-cdís met ongeveer honderd van de meest gangbare kerkelijke liederen. Veel kerken zonder koor of verzorgings- en verpleeghuizen maken er nog steeds dankbaar gebruik van.

Nu kunnen we weer uitkijken naar een nieuw cd-project, een opname van de uitvaartritus in het gregoriaans.

Overleden leden
In de afgelopen veertig jaar hebben we, behalve van Nico Toonen, helaas afscheid moeten nemen van meer leden. Telkens erg emotionele momenten.

Het is mooi, elk jaar de overleden leden van de Cantorij in een viering herdenken. Je gedachten gaan uit naar hen die korte of langere tijd met ons meegezongen hebben om de mooie Beekse vieringen te ondersteunen.

Piet van Dun