Paus: Geld moet dienen, niet regeren

We kunnen geen vertrouwen meer hebben in de blinde krachten en de onzichtbare hand van de vrije markt. Voor een eerlijke groei is nog iets meer nodig dan alleen economische groei, al is deze laatste wel een voorwaarde. Eerlijke groei vraagt om beslissingen, programmaís, mechanismen en processen die specifiek leiden naar

Ik houd me ver van onverantwoord populisme, maar de economie kan niet meer teruggrijpen naar oplossingen die een nieuw venijn in zich dragen. Zo beweert men bijvoorbeeld dat de winsten kunnen stijgen door de arbeidsmarkt te verkleinen. Op die manier creŽert men opnieuw mensen die uitgesloten worden.

Ik bid de Heer dat hij ons meer politici geeft die de samenleving, het volk, het leven van de armen echt ter harte nemen! Het is noodzakelijk dat leidinggevenden en de financiŽle macht hun ogen niet sluiten en hun perspectief verbreden met als mogelijk gevolg menswaardig werk, opleiding en gezondheidszorg voor alle burgers.

En waarom zouden ze niet hun toevlucht zoeken bij God, opdat Hij hun plannen zou inspireren? Ik ben ervan overtuigd dat er een nieuwe politieke en economische mentaliteit zou kunnen groeien, als men openstaat voor het bovennatuurlijke. Een dergelijke mentaliteit is in staat de absolute scheiding tussen economie en maatschappelijk welzijn te overwinnen.

Naar: Paus Franciscus, De vreugde van het Evangelie, par. 204-205, LICAP, Brussel 2014