Heiligverklaring pater Titus Brandsma

Titus Brandsma wordt op zondag 15 mei heilig verklaard. 
De Friese pater karmeliet uit Oegeklooster bij Bolsward was op 3 november 1985 door paus Johannes Paulus II al zalig verklaard.

Filmpje
Hieronder de link naar een filmpje waarin de persoon van Titus Brandsma en zijn belang voor onze tijd nader worden belicht. 

Hettie Berflo, zuster karmeliet, en Huub Welzen, prior provinciaal van de karmelieten, vertellen samen over Titus.  

Huub Welzen
Het begint bij pater Titus allemaal bij zijn relatie met God, zegt Huub Welzen. “Titus verenigt in zijn persoon de weg naar binnen en naar buiten, de contemplatieve dimensie en de diaconale dimensie. Persoonlijk voel ik me daar zeer door geroerd. En ik vind hem echt een voorbeeldfiguur van wat het betekent om karmeliet te zijn.”

Hettie Berflo
“Het is niet voor niets dat juist nu Titus heilig wordt verklaard. Hij heeft echt een boodschap. En ik hoop dat die gehoord wordt.”
Ze vertelt over de goedheid waar Titus om bekend stond, en zegt ook dat hij heel duidelijk was:  “Als het erop aankwam, zoals in zijn houding ten opzichte van het nationaalsocialisme en de fascistische ideologie, dan wist hij van geen wijken. Terwijl hij wel schrijft in het verweerschrift dat hij voor de Duitsers moest opstellen: God zegene Nederland, God zegene Duitsland, en ik hoop dat zij ooit weer in vrede met elkaar als broederlijke volken met elkaar kunnen leven.” 

“Wij leven niet in een levensbedreigende situatie, zoals Titus. Je kunt echt alleen maar hopen dat als het er werkelijk op aankomt, je dan zo kracht mag ontvangen. Want dat is natuurlijk toch bij hem gebeurd. Dat je de kracht mag ontvangen dat je de goede weg bewandelt.”

Filmpje over Titus Brandsma