Collecte in de vasten: Blauwe Zusters vertelden over Aleppo

Ongeveer honderd mensen waren dinsdagavond aanwezig in de Willibrorduskerk, toen zuster Sterre en zuster Monserrat aan de hand van een powerpointpresentatie vertelden over de christenen in Aleppo, Syrië.

Situatie in Aleppo
De beelden spraken voor zich, maar het getuigenis van deze twee ‘Blauwe Zusters’ zei nog meer. Hun missiepost in Aleppo met drie zusters is gedurende de hele oorlog, tot op de dag van vandaag, opengebleven dankzij de moed en de inzet van de zusters.

De oorlog heeft alles verwoest en vooral de christenen hebben het zwaar te verduren gehad. IS en andere rebellengroepen hadden het op hen gemunt. Vele van ‘hun’ parochianen zijn omgekomen door bombardementen, vermoord door extremistische moslims of gevlucht… Wat blijft is een kleine christelijke gemeenschap, die leeft in enorm zware omstandigheden. Er is niets en gebrek aan alles.

Hulp van de zusters
De zusters zorgen ervoor dat de studentes onder hun hoede, hun studie voortzetten want zij moeten straks het land weer opbouwen. Ze geven steun aan families, zodat ze een huisje of flatje kunnen huren ergens in een stadsdeel waar het relatief veilig is. Ze bieden troost daar waar ouders rouwen om één van hun kinderen, omgekomen door ‘verdwaalde kogels’… Alle bekenden die gevlucht zijn naar buurland Libanon, trachten daar - ook weer met financiële hulp van de zusters -  een nieuw bestaan op te bouwen.

Gevraagd: gebed en steun
En dat alles wordt gedragen door gebed! Christenen die hun leven wilden geven voor hun geloof. Jonge moeders die het kruis laten tatoeëren op de pols van hun kinderen, opdat ze hun geloof niet zouden vergeten in alle miserie en vervolging.

Wij hier in West-Europa leven veilig, welgesteld en met vrijheid van godsdienst… en we worden lauw, ontevreden en gemakzuchtig!
Het getuigenis van deze zusters en van onze broeders en zusters in Syrië mag ons sterken. Laten we hen nabij zijn in hun nood, met gebed en door hen te steunen.

Met uw gift via de collectebus in onze kerken laten we christenen in Aleppo niet in de kou staan.

U kunt uw bijdrage ook storten op de rekening van de R.K. Parochie H. Norbertus NL 49 RABO 0140 958312 o.v.v. collecte vasten 2017

blauwe zusters info vastencollecte 2017