Brabantse dag jeugd, orgel & beiaard

Op 4 oktober 2017 vindt de Brabantse dag jeugd, orgel & beiaard plaats. Voor de tweede keer zullen Ad van Sleuwen, Jac Peeters (organisten) en Gideon Bodden (dorpsbeiaardier) leerlingen van groep 7 in de Petruskerk ontvangen voor een interessante, actieve, afwisselende en bovenal leerzame excursie over het orgel en de beiaard.

Op vrijdagavond 6 april 2018 krijgt het project een vervolg met een leerlingenconcert, ook in de Petruskerk. Het orkest wordt dan geleid door Maarten Jense. Ad van Sleuwen zal daarbij het fraaie Van Hirtumorgel bespelen.

Orgeldag 2016

In 2016 namen Jac Peeters en Ad van Sleuwen, organisten van de Petruskerk, het initiatief voor een orgelproject bestemd voor de bovenbouw van de basisscholen in Hilvarenbeek. In alle delen van de provincie Noord-Brabant kregen honderden kinderen het orgel gedemonstreerd. Als ze dat wilden, mochten ze ook zelf spelen! Het doel was leerlingen van de basisschool enthousiast maken voor orgel en beiaard.

Orgel
Ad van Sleuwen had speciaal voor deze dag - op 4 oktober, feestdag van Sint Franciscus ťn dierendag - een orgelwerk gecomponeerd waarin hij een aantal dierenliedjes had Ďverstoptí. Jac Peeters bracht het ten gehore op het Van Hirtumorgel. Tijdens het spelen van dit werk moesten de leerlingen de van tevoren op school geleerde liedjes in de goede volgorde zetten. De moeilijkheidsgraad van de opdracht bleek Ďprecies in de prikí: een aantal kinderen had alles goed, maar er waren er ook voor wie de opdracht erg moeilijk bleekÖ

Beiaard
In Hilvarenbeek bezitten we niet alleen een prachtig, historisch orgel maar tevens een fraaie beiaard. Tijdens de excursie hebben leerlingen van de Beekse basisscholen ook een bezoek gebracht aan de klokkenzolder en de speeltafel van de beiaard.