Bezoek van Eline Drinkenburg aan Rome

In november ben ik samen met 92 andere leerlingen van de katholieke scholenvereniging OMO een week naar Rome geweest. Aanleiding was het 100-jarig bestaan van OMO. Het was een geweldige reis met een katholiek randje. We zijn naar de Nederlandse dag in de Sint Pieter geweest en op audiëntie bij de Paus. De reis stond in het teken van de barmhartigheid. Daarom hebben we de katholieke hulporganisatie Sant Egidio geholpen.

Motivatiebrief
Ik zit in 4-gymnasium op het Odulphuslyceum in Tilburg. Om mee te mogen met de reis moest ik een motivatiebrief schrijven, net als de meeste leerlingen van de andere scholen. Van elke OMO-school gingen twee à drie leerlingen mee; ze kwamen uit heel Brabant. Het was heel leuk allemaal nieuwe mensen te leren kennen, en aan het einde van de week waren we echt een hechte groep.

Verblijf
We sliepen in een klooster heel dichtbij het Pantheon, wat een heel speciale ervaring was. Ik sliep met zeven andere meiden op een kamer; erg gezellig. Er waren wel veel regels in het klooster en als je die zou overtreden stond je ook echt buiten. Zo moesten we om 22 uur op onze kamer zijn en om 23 uur echt stil zijn. 

Programma
We hebben natuurlijk ook veel historische en bekende plekken bezocht, zoals de Suikertaart, het Capitool, de Spaanse Trappen en vooral heel veel kerken. Dat was wel leuk maar op een gegeven moment hadden we er zoveel bezocht, dat ik ze niet meer zo goed kon onderscheiden. Dat vond ik jammer, omdat je dan toch minder van de schoonheid geniet. Ik heb mijn portie mooie kerken voor de komende vijf jaar in ieder geval weer gehad...☺ Ook mocht ik tijdens de Nederlandse mis in de Sint Pieter de voorbeden doen. Daarbij was de Paus aanwezig! Ik kom woorden tekort om deze ervaring te beschrijven!

Het was echt een unieke en speciale reis, die ik nooit meer zal vergeten. De weken daarna en nu nog steeds mis ik de gezelligheid! En ik ben als een rijker mens met mooie ervaringen teruggekomen.

Foto's
Ik kan wel uren over de reis praten en schrijven, maar de foto’s hieronder zeggen meer dan 1000 woorden!

 

 

 

 

 

Onze groep samen met de (Beekse) begeleiders (o.a. Jac van Trier en Franc Boer) in het Vaticaans museum met op de achtergrond de koepel van de Sint Pieter.

Sant Egidio

eline romereis 4

Op deze foto verlenen we hulp in een van de huizen voor ouderen van Sant Egidio. 

eline romereis 3

De foto is genomen tijdens de informatie-
bijeenkomst van Sant Egidio. We zijn die avond ook nog naar een mis in hun kerk geweest. Daar hebben we veel mensen die hulp krijgen, en hulpverleners ontmoet.

Voorlezen in de Sint Pieter
Deze foto is genomen tijdens het oefenen voor het lezen van de voorbeden in de Sint Pieter.

Tijdens de mis kwam ook de Paus nog langs. Dat was echt supergaaf. Ik had geluk: omdat ik de voorbeden moest lezen zat ik helemaal vooraan en dus liep de Paus zo voor mij langs!

 


 

Algemene Audiëntie

Paus in pausmobiel

De Paus in zijn pausmobiel bij de Algemene Audiëntie op het Sint-Pietersplein, waar we helemaal vooraan zaten. Het was heel gaaf, maar veel massaler en groter dan tijdens de Nederlandse mis de dag daarvoor. De Paus was ook maar heel even aan het woord en alles werd wel tien keer vertaald in allemaal verschillende talen. Ook was het heel koud - ongeveer 4 graden - want we zaten in de schaduw  en hadden alleen een vest aan. Maar wederom een heel speciale ervaring.

 

Koepel van het Vaticaan
De laatste middag kregen we vrij. Ik ben met vier anderen op het dak en in de koepel van het Vaticaan geweest. Daar hebben we de zonsondergang bekeken met een heel erg mooi uitzicht over Rome en het Vaticaan.

Het trappetje naar boven was wel een beetje eng en niet zo prettig als je claustrofobisch bent, maar het was de moeite meer dan waard!

 

Afscheid
Na een superleuke, interessante (en vermoeiende) week kwamen we op Schiphol aan. Daar moesten we toch echt afscheid nemen van elkaar. Dat ging bij de meesten gepaard met wat traantjes!