Derde zondag van de advent: het kerststalletje
Het kerststalletje is een uitvinding van de Heilige Franciscus van Assisi (1181-1226). Het is dus al heel oud… Franciscus wilde aan de mensen die niet konden lezen, duidelijk maken wat Bijbelverhaal over de geboorte van Jezus betekende. Elk beeldje of figuurtje in het kerststalletje wil ons iets vertellen.
Wil je weten wat dat is? Lees dan verder over:
- De ster
- Het beeldje van Maria
- Het beeldje van Jezus
- Het beeldje van Jozef
- Het beeldje van de kribbe
- De beeldjes van de os en de ezel
- De stal
- Aan de slag
Als je naar de hemel kijkt, met al die lichtjes, voel je je vaak heel klein. Maar als je ergens anders, ver weg, de sterren ziet, is het toch net alsof je thuis bent. De hemel is ook daar heel vertrouwd, want de sterren zijn immers over de hele wereld te zien...
Vroeger wezen sterren aan reizigers in de nacht de weg. Ze zijn eigenlijk een kompas aan de hemel. Die éne kerstster heeft de drie koningen de weg naar Jezus gewezen. Jezus is zelf ook een Weg, want hij vertelt ons hoe wij moeten leven…
In de kerststal is de ster heel belangrijk. Zij vertelt ons dat de geboorte van Jezus op komst is. Jozef en Maria gingen op reis naar Bethlehem, de stad van hun voorvader David. Ze moesten zich daar laten inschrijven bij een volkstelling. Daar is Jezus geboren. De ster stond niet stil boven zomaar een plaats, want Bethlehem betekent Huis van brood. Jezus geeft zich aan ons in het Brood van de communie.
Net als onder de sterren kunnen we ons bij Jezus overal ter wereld thuis voelen. Hij moedigt ons aan ook zelf een sterretje te zijn… Een sterretje dat anderen de weg wijst als het donker is, bij wie anderen graag in de buurt zijn.
Het beeldje van Maria
Maria is het middelpunt in de kerststal. Uit haar wordt Jezus geboren en ze verzorgt en beschermt Hem. Ze is net zo zorgzaam als God. Bij Hem voel je je ook thuis en geborgen.
Het beeldje van Jezus
Jezus wordt ook wel Immanuel genoemd. Dat betekent God-met-ons en dat is precies wat het Kindje Jezus voor ons wil zijn.
God is als een Kind naar ons toe gekomen. Hij was zwak en hulpeloos en had Zijn vader en moeder nodig. Maria en Jozef gaan met hun pasgeboren kind om zoals elke vader en moeder.
En zo moeten ook wij God benaderen. Dat wil zeggen: we moeten naar Hem toe gaan, voorzichtig en zacht. Net als een baby kun je God niet stevig vastpakken of tegen Hem roepen! Hij is met ons, maar je kunt Hem alleen ontmoeten, wanneer je je hart voor hem opent… Je kunt tegen Hem vertellen wat je diep van binnen voelt.
Het beeldje van Jozef
Jozef is een stille en rechtvaardige man, die openstaat voor wat God van hem wil. Een engel van God had hem verteld dat hij voor Maria en het Kind moest zorgen. Daarom wordt hij de vader-op-aarde van Jezus.
Het beeldje van Jozef leert ons dus dat je naar het Woord van God moet luisteren en moet doen wat Hij zegt.
Het beeldje van de kribbe
Maria legt haar Kind in een kribbe, een voerbak voor de schapen. In plaats van voedsel ligt Jezus daar nu in… Jezus geeft zichzelf aan ons als voedsel om van te leven.
Deze kribbe is gemaakt van ruw hout. Hij is getimmerd door één van de herders die op bezoek komen…
Op dat ruwe hout legt Maria de kleine Jezus neer. Ze blijft naar Hem kijken vol bewondering. Ze zijn alleen…
Vele jaren later zal ze weer alleen toekijken, als haar Kind op het ruwe hout van een kruis wordt gelegd, nu zonder liefde maar doorboord met de spijkers van de haat…
Die kribbe wijst al vooruit naar het einde van Jezus, zijn dood aan het kruis. Ook de doeken waarin Maria haar pasgeboren kindje wikkelt, wijzen vooruit. Als Jezus van het kruis gehaald is, zal ze het lichaam van haar zoon nog één keer in doeken wikkelen…
De beeldjes van de os en de ezel
Ossen en ezels zijn slimme dieren. Ze kennen hun baasje, de herder, én de kribbe waaruit ze eten.
Mensen beseffen vaak niet dat Jezus de beloofde redder van de mensen is. De os en de ezel herkennen in het Kind wel hun meester.
De stal
Er was voor Maria en Jozef geen plaats meer bij de andere mensen in de herberg... Ze komen in een stal terecht met hooi en stro, met mest en troep… en met enkele dieren. Toch voelen ze zich er thuis… door de stalgeur en de warmte van de dieren.
De stal laat zien hoe het bij jou en bij mij van binnen is: niet altijd even netjes, soms is het er zelfs vuil…. Maar… je mag gerust zijn: Jezus neemt je zoals je bent en wil ook in jou wonen, met al je goede en minder goede kanten, net als in die stal van Bethlehem...
Aan de slag
De vragen hieronder kun je in je eentje beantwoorden, of samen met je vader of moeder, een broertje of een zusje.
Ga eens bij het stalletje zitten en kijk goed naar elk van de beeldjes.
- Wat is de betekenis van elk van de beeldjes in jouw kerststalletje?
- Welk van de beeldjes spreekt jou het meeste aan en waarom?
- Op wie lijk je of bij welk beeldje voel je je het meeste thuis?
De volgende keer komt er hoog bezoek naar de stal…