Sint Joris

Beeld Sint Joris en de draak Willibrorduskerk Diessen

 

Het beeldje van Sint Joris en de draak staat op een sokkel nabij het kleine deurtje aan de noordzijde achter in de kerk. 
Sint Joris is Sint Georgius van Lydda. Het meeste van wat over hem bekend is, berust op een legende. Het is zeker dat hij uit Kappadocië kwam (Midden-Turkije), militair was in het Romeinse leger en onder keizer Diocletianus in hoog aanzien stond. Omdat hij christen was, werd hij rond 303 in de keizerstad Nicomedië of in de plaats Lydda onthoofd. Zijn feestdag is 24 april.
Beroemd is de legende van Sint Joris en de draak.

Historie van het beeld
Dit uit eikenhout gesneden beeld van Sint Joris te paard, die de draak doorsteekt, stamt uit het midden van de 15de eeuw. Het is het schutsbeeld van het gilde Sint Joris, dat in het midden van de 15de eeuw werd opgericht. Het is één van de mooiste kunstwerken in de kerk. Let op het bijzonder verfijnde snijwerk van de haren en de versieringen op het harnas.
Oorspronkelijk was het in veel opvallende kleuren geschilderd. In de 19de eeuw werd het, net als de andere beelden in de kerk, wit gemaakt. Op het eind van de 20ste eeuw is het geloogd, waarbij de witte verf én de oorspronkelijke kleuren verdwenen.
Tijdens de restauratie van de kerk in 2008 is het beeld gedeeltelijk voorzien van bladgoud en kreeg het paard zijn staart terug. 

Patronaat
Sint Joris is patroonheilige van Duitse ridderorden en van de Orde van de Kousenband (Saint George) en van lijders aan oorziektes, militairen en schuttersgilden.

Kunst
Sint Joris wordt afgebeeld