Een leven met Karol, gesprekken met de particulier secretaris van Karol Wojtyła, beter bekend als paus Johannes Paulus II
‘De Poolse paus’, zo blijft Johannes Paulus II onder ons bekend. Jarenlang was hij het gezicht van de Rooms-Katholieke Kerk, die na het Tweede Vaticaans Concilie letterlijk meer naar buiten trad.
Wie was deze paus eigenlijk, die zo’n grote invloed heeft gehad op de Kerk en de Europese geschiedenis, meer bepaald in relatie tot de val van het communistische regime in de Slavische landen?
Huidig aartsbisschop van Krakau, kardinaal Stanisław Dziwisz, was Johannes Paulus II als secretaris decennia lang intens nabij. Hij geeft ons inzicht in leven en denken van deze sterke en vooral inspirerende mens. Karol Wojtyła werd niet alleen gelovig maar ook sociaal-cultureel gevormd tot wie hij was en wat hij zei, door zijn krachtige Poolse identiteit. Vanwege de onderdrukking door het nazisme en het communisme groeide in en met hem een duidelijke visie op de waardigheid en de vrijheid van elke mens, vanaf de conceptie tot het sterven.
Dit boek is niet alleen een mooie biografie of een aardig tijdsdocument maar vooral een pleidooi om garant te blijven staan voor de menselijke waardigheid, vervat in ons geloof: dat wij allen geliefde kinderen zijn van God!
Steven Barberien