Pasen, feest van leven


Vandaag vieren we Pasen. Het is het feest van het nieuwe leven. Dat kun je in de natuur zien: in de wei springen lammetjes, de vogels bouwen nesten voor hun jongen, aan de bomen komen groene blaadjes en de narcissen bloeien…

Met Pasen vieren we vooral dat wij, dankzij Jezus, nooit verloren zullen gaan. Het evangelie van vandaag vertelt over zijn 'opstanding'. Net als Jezus zullen ook wij ooit uit de dood opstaan en voor altijd met Hem leven bij God. 

Het graf van Jezus is leeg
Op de eerste dag van de week kwam Maria Magdalena heel vroeg bij het graf. Het was nog donker. Ze zag dat de steen was weggerold. Snel liep ze naar Simon Petrus en naar de andere leerling van wie Jezus hield. Ze zei tegen hen: "Ze hebben de Heer uit het graf genomen en wij weten niet waar ze Hem hebben neergelegd."

Daarop gingen Petrus en de andere leerling op weg naar het graf. De andere leerling kwam het eerst bij het graf aan. Toen hij zich vooroverbukte, zag hij de linnen doeken liggen, maar hij ging niet naar binnen.

Simon Petrus kwam na hem ook bij het graf. Hij ging wel naar binnen. Hij zag de linnen doeken, maar de zweetdoek die zijn hoofd had bedekt, lag niet bij de andere doeken. Die was opgerold en lag apart op een andere plaats.
Daarna ging ook de andere leerling naar binnen. Hij zag en geloofde, want ze hadden nog niet begrepen wat er geschreven stond, dat Jezus namelijk uit de dood moest opstaan. 

De apostelen zien dat het graf leeg is, maar Petrus ziet ook meteen dat Jezus’ lichaam niet gestolen is.
De hoofddoek van Jezus ligt immers keurig opgevouwen in het graf. De apostelen, die zo verdrietig waren na Jezus’ dood, zijn nu heel blij. Jezus is opgestaan uit de dood. Hij is niet meer dood, Hij leeft!

 

Pasen
In deze tijd denken we aan het licht
dat in het donker schijnt.
God is goed, niet een God van de dood
maar van het leven.
Jezus leeft, Jezus is verrezen,
opgestaan uit het rotsgraf.
Ik ben zo blij om Jezus,
die altijd bij ons blijft.
 

Paasbloem om te knutselen 
Narcissen zijn echte voorjaarsbloemen. Heb je zin om er een paar te maken, voor in een bloempotje? Bij de link hieronder vind je de afbeelding van de bloem op het juiste formaat.

Je hebt de volgende spulletjes nodig:
- geel crêpepapier en een stuk dun karton
- schaar
- satéprikkers
- kleurpotloden of stiften
- lijm


Hoe knutsel je de bloem in elkaar?
1. Plak de afbeelding op dun karton.
2. Knip de bloem en de steel uit.
3. Plak de bloem op de steel.
4. Maak van crêpepapier kleine propjes en plak ze op de bloem.
5. Kleur de steel lichtgroen.
6. Verstevig de steel door er een satéprikker achter te plakken.
7. Steek de bloem in een bloempotje, gevuld met aarde of oase.

Afbeelding van een narcis

De Titanic
 Heb je ooit gehoord van de Titanic? Het was een prachtig schip, dat op 10 april 1912 vanuit Engeland naar New York voer. De Titanic was de trots van heel de wereld. Het was met 2229 mensen aan boord het grootste stoomschip dat er bestond.

Onder de honderden arbeiders die het schip hielpen bouwen, waren er die godslasteringen op de scheepswand schreven: 'Zelfs Christus kan dit schip niet kelderen'. Net boven de waterlijn stond met grote letters te lezen: 'God niet en de paus ook niet'. De opschriften werden met verf overgeschilderd. Maar later kwamen ze toch weer tevoorschijn. Zelfs kapitein Smith van de Titanic deed  mee aan de goddeloze praat.

Vijfhonderd kilometer ten zuiden van New-Foundland liep het schip op een ijsberg. Binnen een paar uur zonk het. Ruim 1500 mensen verdronken.

Wat mensen maken, gaat voorbij. Zelfs de prachtige Titanic. Alleen God blijft. Bij God ga je nooit verloren. Dat toont Jezus ons op deze paasdag. Hij overwint de dood en wij mogen delen in die overwinning.

 

Bronnen
* Evangelieverhaal: naar Johannes 20, 1 - 9
* Overige teksten: naar De Goede Herder, Evangelieblaadjes voor de jeugd, Pasen, jaar B