Een nieuwe regel: jullie moeten van elkaar houden!

Johannes is een vriend van Jezus. Hij is een van Zijn leerlingen. Johannes vindt het zo geweldig wat Jezus hun leert, dat hij besluit het allemaal op te schrijven. Zijn Bijbelboek noemen we het evangelie (= de Blijde Boodschap) van Johannes. 

Vandaag lezen we in het boek van Johannes dat Jezus tegen zijn leerlingen zegt: “Ik zal nog maar kort bij jullie zijn. Daarom geef Ik jullie een nieuwe regel. Een erg belangrijke regel. Jullie moeten van elkaar houden! Jullie moeten net zo van elkaar houden als Ik van jullie heb gehouden. Dan zal iedereen die jullie tegenkomt, kunnen zien dat jullie Mijn leerlingen zijn.

Naar: Joh.13, 34-35

Van elkaar houden (praktijk)
Vandaag horen we in het evangelie hoe we met elkaar moeten omgaan. O, zul je roepen, dat weet ik al lang! We moeten meer aan elkaar denken, samen delen, minder ruzie maken (of juist helemaal niet meer) en noem maar op.

Het is prachtig als je dit allemaal weet. Maar…doe je ook wat je weet? Heel vaak mislukt dat. Met goede voornemens gaan we naar school, maar voor we het weten, maken we ruzie op de speelplaats. Of zijn we oneerlijk tegen de juf of de meester.

Hoe gaat Jezus met ons om? Hij doet alles voor ons. Hij geeft zelfs Zijn leven, zodat wij verder kunnen leven na onze dood. Zó gaat Jezus met ons om. Nu, zoveel hoeven we aan elkaar niet meteen te geven. Begin maar eens met een klein beetje. Een vriendje of vriendinnetje troosten dat huilt. Mama helpen als ze moe is. Een keertje extra op bezoek gaan bij opa of oma. Bidden voor kinderen die het minder fijn en prettig hebben dan wij.

Zo laten we zien dat we van elkaar houden en ook van Jezus. Luister eens wat Jezus hier Zelf van zegt: “Als je echt van Mij houdt, dan moet je ook van elkaar houden!”

 

Puzzeltjes

Met de link hieronder kom je bij twee puzzeltjes die over het evangelie van vandaag gaan. Je kunt ze printen en oplossen. Veel puzzelplezier!

Puzzeltjes bij houden van elkaar

Heilige pater Titus Brandsma
Er zijn mensen die tijdens hun leven heel veel van God en van elkaar gehouden hebben. Zo veel dat ze van de paus na hun dood een speciale titel krijgen: die van heilige.
Die titel krijg je niet zomaar. Je moet dan echt een heel goed mens zijn geweest, een voorbeeld voor ons allemaal. En: er moet een wonder gebeurd zijn waar de toekomstige heilige om gebeden heeft. Een wonder is een gebeurtenis die wij mensen met ons verstand niet kunnen begrijpen.

Vandaag, zondag 15 mei 2022, verklaart paus Franciscus pater Titus Bransma in Rome heilig. Wie was hij?

Titus werd in 1881 geboren in Friesland. Hij was priester en werkte aan de universiteit van Nijmegen.
Met Jezus had hij een heel goed band, én met de mensen om hem heen. Altijd als er ruzie was, zorgde Titus ervoor dat de ruziemakers het weer goedmaakten. 
In de Tweede Wereldoorlog verzette hij zich tegen Hitler en zijn aanhangers. Zij hebben heel veel, met name joodse mensen vermoord. Dat was in strijd met wat Jezus leerde. De Duitsers wilden dat hTitus zijn mond hield. Daarom werd hij in 1942 gearresteerd en in de gevangenis gestopt. Later is hij in het concentratiekamp Dachau vermoord.

Wonder op voorspraak van Titus
De Amerikaanse priester Michael Driscoll (80) was heel ziek. Hij had kanker. De dokters hadden gezegd dat hij niet kon genezen. Omdat hij een groot fan van Titus Brandsma. was, bad hij tot Titus om hulp. Dat was niet voor niets, want op voorspraak van Titus genas hij. Dit wonder was nodig om Titus heilig te kunnen verklaren.