De weg van Jezus


Over de weg van Jezus die we kunnen volgen in ons leven.
Een verhaal, een Bijbeltekst met uitleg, een gebed, een liedje en een kinderbijbel.

Wil je de tekst snel afdrukken? Klik dan op de link hieronder. Als je tweezijdig print, heb je maar twee blaadjes nodig...

De weg van Jezus

In een grot

Ben je op vakantie wel eens in een grot geweest? Dan weet je dat het er heel donker is. Griezelig gewoon! Toch is het ook best leuk er een kijkje te nemen. In je eentje kom je er niet in. Dat is te gevaarlijk. Het mag alleen met een gids. 
De gids zegt: “Volg mij maar, dan breng ik je veilig bij de uitgang.” Zijn zaklamp verlicht de hoofdgang. De zijwegen zijn pikkedonker. Als je stiekem toch een zijweg neemt, kun je verdwalen en vind je de uitgang misschien niet terug. 
In een grot kun je dus maar beter bij de gids blijven…

 

 

Jezus is de weg Een verhaal uit de Bijbel

Jezus zit aan tafel met zijn leerlingen. Hij weet dat hij spoedig zal sterven aan het kruis en wil zijn leerlingen daarop voorbereiden. Hij wil dat ze het begrijpen.

Jezus zegt tegen zijn leerlingen: "Binnenkort ga ik weg om voor jullie een kamer klaar te maken in het huis van God, mijn Vader. Daar zijn veel kamers. Later kom Ik terug en neem Ik jullie mee. Dan komen jullie bij Mij wonen. Jullie weten waar Ik naartoe ga en jullie kennen de weg daarnaartoe."

Tomas zegt verbaasd: "Maar Heer, we weten niet waar U naartoe gaat. Hoe kunnen we die weg dan kennen?" Jezus antwoordt: "Ik ben de weg. Als je Mij volgt, kun je in het huis van mijn Vader komen. Mij kennen jullie al. Dan zullen jullie ook mijn Vader leren kennen."

Dan zegt Filippus: "Heer, wat voor persoon is Uw Vader?" Jezus antwoordt: "Als je Mij ziet, zie je ook God de Vader. Alles wat Ik jullie leer en zeg, verzin Ik niet zelf. Het zijn de woorden van God, die altijd in Mij aan het werk is. Echt waar, wie in Mij gelooft, kan ook doen wat Ik doe, en zelfs nog meer. Want Ik ga naar de Vader, maar jullie blijven hier, dus jullie kunnen doorgaan op mijn weg."

 

Waarom noemt Jezus zich de weg?
Jezus bedoelt: volg Mij maar, doe maar wat Ik heb gedaan. Ik ben jullie gids door het leven. Mijn weg is de enige die naar God leidt. 

Het is net als in een grot: je kunt maar het beste bij gids Jezus blijven en zijn weg volgen. Alle andere wegen zijn dwaalwegen, omwegen of doodlopende wegen.

Door de kruisdood van Jezus kunnen we weer bij God de Vader komen. De zonde van de mens had een diepe kloof gemaakt op de weg naar God. Jezus heeft die kloof ‘overbrugd’ met zijn kruis. God is hierdoor weer voor iedereen bereikbaar.

 

Hoe doe je dat, de weg van Jezus volgen?
Jezus volgen is net als Jezus worden.

Hoe kun jij goed zijn voor de mensen om je heen?
Je vader en moeder? Je broertjes en zusjes? Je beste vriend of vriendin?

 

Gebed tot God op onze levensweg

God,
U kent ons allemaal
en roept ons bij onze eigen naam.
Wij willen U vandaag danken voor deze dag
en voor alle dagen
die U bij ons bent
wanneer wij onderweg zijn in ons dagelijkse leven.
We danken U,
dat U onder de mensen wilt wonen;
dat wij U kunnen zien in de mensen om ons heen;
dat U met ons meeloopt op onze levensweg.

 

Nu, in dit moment van gebed,
denken wij aan U
en weten we weer,
dat wij elke dag op weg zijn naar U.
Help ons de juiste weg te gaan, God.

Amen

 

 

Ga je mee, zeg niet nee Een liedje

Ga je mee? Zeg niet "nee",
maar sta op en doe mee.
Zet je voetstappen in die van mij.
Volg het spoor en ga door.
Of ga jij liever voor?
Hup, kom op, sluit je aan in de rij!

Meezingen met dit vrolijke liedje? Klik dan op de link hieronder. 

Ga je mee? Zeg niet 'nee'.

 

Voor ouders

Judah en Chelsea Smith, Ik zal Jezus volgen Een kinderbijbel

Ik zal Jezus volgen bevat heel veel mooie en leuk vertelde Bijbelverhalen. Het is een bijzonder boek, omdat ieder verhaal wordt afgesloten met een persoonlijke toepassing.

In dit boek leren kinderen hoe ze de lessen van Jezus kunnen toepassen in hun eigen leven. Daardoor kunnen ze Jezus echt volgen.

 

Goede reis op weg naar de Vader, en neem de kortste weg: die van Jezus!

Bronvermelding