Peter Stanford, Judas

 

Ondertitel: De verontrustende geschiedenis van de afvallige discipel

In de dagen rond Pasen horen we verschillende keren het passieverhaal van Jezus. Hij wordt verraden door één van zijn leerlingen en zo overgeleverd om de kruisdood te ondergaan. Liefde en verraad zijn een eeuwenoud thema in de literatuur én in het leven van mensen. De twee komen samen tot een hoogtepunt in de geschiedenis, wanneer Jezus in de Hof van Olijven een kus ontvangt van Judas.

Judasfiguur
Wie is die man, die zijn vriend en de vriendschap ‘verkoopt’ voor slechts dertig zilveren munten? Hoe kijken mensen tegen hem aan en wat kunnen ze van zichzelf in hem herkennen? Peter Stanford laat de lezer getuige zijn van de vele (Bijbelse) verwijzingen naar Judas in de literatuur en de volksdevotie vanaf de eerste eeuwen van het christendom tot vandaag. De judasfiguur is een archetype dat telkens terugkeert in het collectieve bewustzijn. 'Judassen' zijn altijd present: de verraders, de geldwolven, de onverbiddelijke en eigengereide succeszoekers, én de spijtoptant, die het kwaad dat hij zelf veroorzaakt heeft, teniet wil doen, maar daarin niet slaagt…

Jodenvervolging
Ook staat de schrijver stil bij de vraag hoe het, letterlijk, in Godsnaam mogelijk is geweest dat de figuur van de ‘afvallige apostel’ zo gedemoniseerd is geworden dat die aanleiding zou geven tot klein- en grootschalige Jodenvervolging door de eeuwen heen, tot de verschrikkelijke holocaust van de 20ste eeuw.

Oorspronkelijke titel
Peter Stanford, Judas, The troubling history of the renegade apostle
309 blz., Hodder 2016, ISBN 978144475411

Steven Barberien