Kerstmis vieren is Gods geschenk aan de mensheid zien

het lelijke schaapje, kerstmis

Marc Massaer

Broeders en zuster in Christus,

Te midden van alle spanningen en zorgen in kerk en samenleving over de toekomst en een mogelijke oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en in Oekraïne klinken de woorden van de engel: Vrees niet, heden is u een Redder geboren, in de stad van David, Bethlehem. De H. Jozef en de H. Maria waren vervuld van een onuitsprekelijke vreugde bij het wonder van de geboorte van Jezus. Ondanks de moei-lijke tocht naar Bethlehem en de zorg over een slaapplaats won de vreugde het van de zorgen.

Op dezelfde wijze mogen wij Kerstmis vieren. Ook al zijn we bezorgd over de crisis in Kerk en samen-leving, waar wij machteloos tegenover staan, we mogen ook met vreugde ervaren dat God ons oneindig bemint en dat Jezus mens is geworden. Aan de voeten van het pasgeboren Christuskind mogen we Hem danken dat Hij ons nabij blijft in deze moeilijke tijd. Wij mogen ons ervan bewust zijn dat wij door Jezus te aanvaarden als Redder, deel mogen hebben aan zijn bevrijding en redding. Dat vieren wij vanavond.
De verlossing en de redding door Christus met grote vreugde vieren en ons hart laten vernieuwen door Jezus, is dat niet de kern van de boodschap van Kerstmis? Niet blijven hangen in het verleden, in angst, leugens, praatjes, wrok of rancune maar een nieuw begin maken met het beleven en vieren van je geloof in Jezus, dat is Kerstmis. Ook al gebeuren er erge dingen rondom ons, in onze grote of kleine wereld, God maakt alles nieuw.
Kerstmis vieren is Gods geschenk aan de mensen zien, namelijk Gods liefde en Gods Barmhartigheid voor ons in Jezus. Zoals Jezus ons liefheeft, zo dienen wij elkaar lief te hebben. Tot die liefde zijn wij geroepen. We mogen echter niet vergeten dat onze Redder niet in een prinselijk wiegje lag maar in een voederbak. Door Kerstmis eenvoudig te houden beleven we de ware geest van deze heilige kersttijd, en dat helpt ons echte, innerlijke vrede en vreugde te ervaren.

Vijf jaar geleden werd de kathedraal de Notre Dame in Parijs door brand verwoest. Op 8 december is de gerestaureerde kerk in al zijn glorie weer in gebruik genomen voor de liturgie van de H. Eucharistie, waarbij politici van over de hele wereld aanwezig waren. Een nieuw begin met een vreugdevolle liturgie, God maakt het mogelijk met de hulp van Jezus en van mensen van goede wil.
In diezelfde Notre Dame maakte op 25 december 1886 de beroemde Franse dichter Paul Claudel een nieuwe start. Hij werd zo geraakt door het bidden van de aanwezige gelovigen van de vespers met het prachtige Magnificat, dat hij zich meteen bekeerde en terugkeerde naar de katholieke kerk.
Ook God begint op Kerstmis dit jaar een nieuwe geschiedenis met de mensen want vanavond is de heilige deur van de Sint-Pietersbasiliek geopend om het begin van het jubeljaar 2025 te vieren. Dit jubeljaar zal duren tot 6 januari 2026. Het is een genadejaar, dat je kans geeft je geloof in Jezus te vernieuwen. Op 29 december aanstaande zal de paus de Heilige Deur van de Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen, de kathedraal van Rome, openen. Op diezelfde dag draagt in elke kathedraal over de hele wereld de plaatse-lijke bisschop een mis op om de opening van het jubileum te markeren. In de kathedraal te `s-Hertogen-bosch is er een aparte viering op zondag 29 december om 16.00 uur, waarin ieder parochie een jubileum-kaars ontvangt om te branden tijdens de vieringen in het jubeljaar.
Door Gods voorzienigheid valt Pasen 2025 in alle christelijke kerken op dezelfde dag, namelijk zondag 18 april. Het is voor de kerken in West en Oost aanleiding te zoeken naar wegen die leiden naar eenheid over een gemeenschappelijke datum van Pasen.

Het jubileumjaar is een unieke kans om onze eenheid in het geloof met alle christenen te tonen en onze eenheid met God intenser te beleven. Moge de H. Geest ons de weg wijzen om daarbij nader tot elkaar te komen en met meer vuur te getuigen van ons prachtige geloof in Jezus.
Aan u allen een zalig en een vredevol Kerstmis.

Priintversie