Toespraak Piet van Dun bij 50 jaar Beekse Cantorij

Beste mensen hier in de kerk en mensen die thuis met ons meevieren,

Zo vlak na de mis en het prachtige naspel zal ik het kort houden.

De Beekse Cantorij is voor mij als een diamant, overigens net als onze kerkgemeenschap. Door de vele facetten en het langdurige slijpen zijn in de afgelopen jaren die diamanten ontstaan. Een diamant, waarvan een aantal facetten niet kunnen glanzen, verandert in een minder waardevolle edelsteen. Ik hoop dat we weer snel de volledige Cantorij in onze kerkgemeenschap kunnen laten schitteren in het volle licht.

Vandaag zouden we het 50-jarig jubileum van de Beekse Cantorij vieren met een prachtige nieuwe mis met de vaste zondagse gezangen en onder andere een receptie hier in de kerk om u allen te kunnen ontmoeten. Gelet op de huidige regels is dat ontmoeten niet goed mogelijk en hebben we besloten die jubileumviering uit te stellen. Voorlopig tot 22 november (Ceciliafeest) of misschien tot september 2021. Vandaag hebben we voor het eerst sinds maart toch met een wat ruimere groep van het koor de dienst muzikaal verzorgd.

(couplet 1 en 2)

Eén ding mocht volgens ons echter niet worden uitgesteld. Dat is het feliciteren van onze twee gouden jubilarissen.

Op de eerste plaats is dat Maria van den Brûle. Zij is vanaf het eerste moment lid van onze Beeks Cantorij en heeft al die jaren met heel veel enthousiasme gezongen bij de alten. Ook al staat ze niet graag op de voorgrond, ze blijft zingen prachtig vinden en wij haar inbreng. Vele jaren is zij de steun en toeverlaat van onze alten. Bijna alle repetities of zondagse vieringen in onze gemengde samenstelling is zij aanwezig en mocht u al ooit een wat onzuivere noot horen, dan weet ik zeker dat zij die niet veroorzaakte. Fijn ook om te vermelden is dat Maria het muzikale virus verder in de familie heeft verspreid. Dat is namelijk een virus waartegen je jezelf niet hoeft te beschermen en dat je rustig zonder mondkapje kunt toelaten. Wij hopen altijd op een hogere besmettingsgraad bij de bezoekers van diensten die wij verzorgen. Graag overhandigen we haar namens ons allen vandaag een bloemetje en een bijpassend cadeau om dit Gouden moment te vieren.

(couplet 3, 4 en 5)

Daarnaast is onze organist Ad van Sleuwen in september 1970 benoemd als hoofdorganist van de Petruskerk, nadat zijn vader het de 25 jaar daarvoor was. We hopen dat Ad ook de superverspreider zal blijven van het muzikale virus en dat hij ons en anderen daarmee kan blijven inspireren. Eén ding hoop ik wel, dat je ons op het gebied van gezondheid niet weer laat schrikken. Blijf gezond, dan kunnen wij blijven genieten, tijdens en na de vieringen. Jij bent toch voor een flink deel verantwoordelijk voor het schitteren van onze diamant. Zoals gezegd is al eerder besloten om de jubileumviering van de Cantorij uit te stellen. Dat geldt ook voor zijn formele organistenjubileum. Dat wordt speciaal gevierd op 26 september met een vrij toegankelijk jubileumconcert hier in de kerk om 20 uur. U bent van harte uitgenodigd. Natuurlijk willen we ook Ad dank zeggen voor zijn grote verdienste voor onze Cantorij in de afgelopen 50 jaar met een bloemetje en een bijpassend cadeau.  

Na de coupletten 6, 7 en 8 wil ik graag het woord weer geven aan onze pastoor.