Heilige Theresia van Avila

Beeld H. Theresia van Avila Willibrorduskerk Diessen

 

Het beeld van de H. Theresia staat in het middenschip aan de noordzijde tegen de derde pilaar vanaf het priesterkoor. Ze is uitgebeeld met een boek en in de kleding van de karmelietessen

De H. Theresia (ook wel Teresa) van Avila is een mystica en kerklerares uit de 16de eeuw. Haar feest wordt gevierd op 15 oktober.
Zij wordt de 'Grote Theresia' genoemd om haar te onderscheiden van de 'Kleine Theresia’, Theresia van het Kindje Jezus van Lisieux, die in de 19de eeuw leefde.

Leven en werk
Theresia van Avila werd op 28 maart 1515 geboren als dochter van een Spaans edelman. Zij groeide uit tot een knap en ijdel meisje. Zonder veel enthousiasme trad ze toe tot de orde der karmelietessen.

Na ongeveer 20 jaar kreeg ze visioenen, waarin ze het lijden van Jezus Christus zo intens meebeleefde dat ze besloot haar leven te veranderen en zich geheel in dienst van God te stellen. Ze oefende zich in stil-zijn en bidden. Ze kon zo verzonken zijn in Gods aanwezigheid dat ze in extase raakte en visioenen zag. Toch werd ze niet levensvreemd. Ze schreef hierover: "De liefde tot God bestaat niet uit tranen en dierbare gevoelens, maar dat men God dient in gerechtigheid en deemoed."

Theresia was actief en haar relatie met God was voor haar een bron van goede werken. Ondanks enorme tegenstand hervormde zij de orde der karmelietessen. Ze stichtte meer dan 30 nieuwe kloosters, die ze met groot organisatietalent leidde.

Ze schreef verschillende belangrijke theologische boeken, waarvoor ze in 1970 tot kerklerares werd verheven. Haar boek De innerlijke burcht leert de lezer op een eenvoudige en tegelijk diepzinnige manier bidden. Elke nieuwe fase in het gebedsleven wordt voorgesteld als een kamer in een kasteel. Uiteindelijk komt men uit in de schatkamer van God, die de bidder met liefde opwacht en ontvangt.

Theresia stierf in de nacht van 4 op 15 oktober van het jaar 1582. Het was de nacht van de kalenderhervorming van paus Gregorius XIII (†1585), waarbij tien dagen werden overgeslagen.

Theresia was een uitgesproken aardige vrouw, vrolijk, vriendelijk, open en betrouwbaar. Van haar zijn verschillende treffende uitspraken en anekdotes bewaard gebleven.

Bekende Karmelkloosters
Haar secretaresse, Sint Anna van Bartholomeus, stichtte het karmelklooster te Antwerpen. Vandaaruit stichtte zuster Maria Margaretha der Engelen in 1644 het karmelklooster in Oirschot. Zij wordt ook wel 'de lekkende non van Oirschot' genoemd, omdat haar lichaam na haar dood op miraculeuze wijze olie afscheidde, die wonderen verrichtte. Ze zal worden zalig verklaard.

Kunst
Theresia van Avila wordt meestal afgebeeld als karmelietes in bruin habijt met witte mantel en zwarte sluier. Ze heeft soms een duif boven haar hoofd (symbool van de heilige Geest). Ze wordt ook afgebeeld met een gesel in de hand (om boete te doen) of een brandend hart (symbool van liefde), of een boek ten teken dat ze kerklerares is. Haar voorspraak wordt gevraagd bij geestelijke nood, voor een vruchtbaar gebedsleven, bij hartziekten en hoofdpijn.