Zoek het niet te ver

Jezus en de Samaritaanse vrouw

Steven Barberien

Hoop leeft in bijna iedere mens en ontstaat daar waar hunkering is naar meer of beter, naar anders dan gewoon… Het Joodse volk onderweg in de woestijn, hoopt ook op betere tijden. Ze lijden dorst. Ze willen rust vinden, antwoord op hun zoeken, weg uit de woestijn waar ze geen leven kunnen vinden.

De vrouw bij de put is zoekende naar water op het heetst van de dag. Ze is een rusteloos type en ze kan zich niet settelen. Vijf mannen heeft ze al gehad en degene die ze nu heeft, is ook niet haar man. Ze zoekt naar de ware, echte liefde en naar geborgenheid maar komt telkens de verkeerde man tegen.

Jezus zit bij de put waar zij komt. Hij is de zevende man die ze echt ontmoet. Hij spreekt haar aan. Letterlijk en figuurlijk. Jezus zegt iets tegen haar en Hij heeft ook werkelijk iets te zeggen. De vrouw voelt zich door Hem aangesproken. Hij kent haar diepste verlangens en haar hoop… Ze wil anders, ze wil beter, meer, echt… Ze zocht water en vond een bron van verfrissing. Dit is nieuw voor haar! De vrouw ontdekt dat Gods liefde ook voor haar is weggelegd.

God is geen keiharde en ondoordringbare vesting waar geen mens tegen op kan, maar hij is een rots waaruit levengevend water stroomt. Op Hem kun je je bestaan gerust en met voldoening bouwen.

God is niet alleen present in de cultusplaatsen op de berg Horeb of in Jeruzalem. Neen, in geest en waarheid aanbidden, dat gebeurt overal waar mensen op Hem stoten in hun bestaan. Overal waar mensen putten uit de bron van liefde die opborrelt in henzelf en daarvan geven aan anderen…, daar is God.

Ook wij dolen soms rusteloos rond in onze woestijnen van het leven. We weten niet goed hoe verder, welke kant we op moeten. We hebben dorst naar iets nieuws, naar wat echt is en goed… en vaak zoeken we het té ver… De bron, het leven, onze toekomst, God zelf is heel dicht bij ons…

Maar we moeten putten. Dat wil zeggen dat we ons moeten buigen en de diepte in kijken. Een mens moet beseffen dat hij/zij klein is, afhankelijk en dat er van alles speelt diep in onszelf... Goede en minder goede dingen…
Wanneer je dat onder ogen kunt zien, dan zul je ook diep in jezelf het licht zien spiegelen van Gods liefde. Zoals je ook diep in de waterput het zonlicht ziet weerspiegelen op het water…

Hoop en bemoediging, verfrissing die nieuwe levenskracht geeft, waarheid en geloof… Zoek het niet te ver… God staat bij jou; hij is als een bron in jouzelf om uit te putten.

Amen.

Printversie