Vluchtelingen

Wie één mens redt....

Gust Jansen

Heel veel van de onenigheid, ruzies, onvrede, schreef Jacobus al, is geworteld in eerzucht en jaloezie; oorlogen wereldwijd zijn het gevolg. Mensen slaan op de vlucht. De beelden staan op ons netvlies; mensen, vluchtelingen komen dichterbij… En wij?

Er is een joods gezegde dat luidt: wie één mens redt, redt de hele wereld. Met zulke gezegdes mogen we blij zijn. Het betekent dat we niet alles op onze schouders hoeven te nemen. We hoeven niet de hele wereld te redden, een klein stukje is genoeg om een verandering ten goede in gang te zetten, anderen te helpen, vrede dichterbij te brengen…

Misschien kent u de film Schindler’s List. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler. Deze Duitse fabrikant redde in de Tweede Wereldoorlog het leven van twaalfhonderd joden uit Polen en Tsjecho-Slowakije. Hij deed dat door ze op een lijst van onmisbare werknemers in zijn emaillefabriek te zetten. Zo behoedde hij veel van zijn joodse werknemers voor deportatie naar concentratiekampen. De mensen die toch opgepakt en weggevoerd werden, probeerde hij terug te halen door ze van de nazi’s te kopen. Dit alles onder het mom van onmisbaarheid voor zijn fabriek. 
Naarmate de film vordert, zie je hoe Schindler steeds gedrevener wordt in het redden van zijn werknemers. Van een rijke industrieel wordt hij de dienaar van allen. Het bijzondere is dat bijna al zijn werknemers de oorlog overleven.

En toch voelt Schindler zich schuldig. Hij vindt dat hij meer had kunnen doen. Hij had zijn auto, zijn dure horloge kunnen verkopen om nog meer levens te redden. En dan zegt zijn secretaris tegen hem: ‘Het is goed, je hebt veel gedaan, want wie één mens redt, redt de hele wereld.’

Aan het einde van de film zie je hoe de voormalige joodse werknemers met hun kinderen, hun kleinkinderen en achterkleinkinderen, een lange stoet vormen. Schindler heeft niet alleen twaalfhonderd mensen gered, hij heeft toekomstige generaties gered, een volk… Wie één mens redt, redt een wereld…

Dat geldt ook voor ons. Ook wij kunnen een wereld van verschil maken, een wereld redden. Het gaat er hierbij niet om of je meer doet dan een ander. Ook gaat het er niet om of je de beste of de belangrijkste bent.

Vandaag horen we in het evangelie hoe Jezus totaal geen boodschap heeft aan onderlinge wedijver, onenigheid, ruzies, oorlogen en onvrede. Hij zegt tegen zijn leerlingen: ‘Als iemand de eerste wil zijn, zal hij de laatste van allen zijn en de dienaar van allen.’ Dienstbaarheid is vandaag de dag niet bepaald een populaire eigenschap. En toch willen we mensen, vluchtelingen helpen…, maar het zijn er zoveel…

“Wie één mens redt, redt de hele wereld!” Moge dát de vrede dichterbij brengen.