Tournée mondiale

Logo vasten

Steven Barberien

Is vasten nog wel van deze tijd? Heeft het wel zin ons te beperken in het consumeren? In Vlaanderen was er de afgelopen maand februari een actie die veel media-aandacht heeft gekregen: Tournée Minérale. In plaats van een tournée générale, waarbij de bierglazen voor iedereen worden gevuld, nu een hele maand geen alcohol maar mineraalwater. Deze actie loopt vandaag ten einde met het begin van de vasten… Raar misschien, maar veertig dagen vasten is wellicht te lang voor de hedendaagse seculiere Vlaming. De 28 dagen van februari zijn dan lang genoeg…

In elk geval, vasten is goed voor het lichaam. ‘Detoxen’ heet dat.
Alle schadelijke stoffen worden uit het lichaam gebannen en je gaat er jezelf beter bij voelen…

Het christelijke vasten sluit hierbij aan, maar gaat nog iets verder. Uitgaande van het gegeven dat de mens meer is dan lichaam alleen, is er ook aandacht voor geest en ziel. Want vasten is tijd vrijmaken voor rust én voor bezinning. Wat minder tv of sociale media, wat meer stilte én de volle aandacht voor je gezin of vrienden. Tevens aandacht geven aan anderen in deze wereld want een mens staat niet alleen. Je staat altijd in relatie met anderen.
Dus delen van je overvloed… én spaarzaam zijn. Zorgzaam zijn als het gaat om de natuur, Moeder Aarde. Want ook die deel je met anderen. Vasten, veertig dagen voor Pasen, is dus een totaalproject. Lichaam, geest, ziel, medemensen en Moeder Aarde…, het krijgt allemaal aandacht.

Geen tournée générale, geen tournée minérale maar een tournée mondiale. Verbondenheid van mens tot mens als teken van geloof in God, die Schepper is en Vader van alles en allen.

Als je daar niet beter van wordt?
Meer nog, daar wordt iedereen beter van! Vasten is helemaal in!

Printversie