Tien woorden van geluk, leven en liefde

Steven Barberien

Steven Barberien

Ofschoon er tegenwoordig heel wat geboden en verboden gelden in onze samenleving, accepteren we die over het algemeen vrij gemakkelijk. Voor de tien geboden van God ligt dat net iets anders. Daar hebben we tegenwoordig moeite mee. In de kerk zien we liefst niet te veel regels en wetten. Nu is het niet zo dat die tien geboden bedoeld zijn als strenge wetten, maar wel als een richtsnoer, dat mensen helpt te leven. En nog belangrijker, ze komen van God, die het beste met ons voorheeft, die mensen bevrijdt uit de verdrukking.  Kijk nog maar eens naar die eerste lezing: God begint niet direct over zijn tien geboden maar zegt eerst dat Hij God is en dat Hij zijn volk heeft bevrijd uit Egypte.

Zijn tien woorden verlangen een antwoord van ons. Oké, ze zijn dan wel negatief geformuleerd maar hebben toch een positieve bedoeling. Ze formuleren een minimumeis, een onderste grens ter bescherming van de meest fundamentele mensenrechten. Iedereen heeft recht op leven, dus doodt niet...  Dat is een minimumeis, maar God verwacht een maximale respons. Hij verlangt dat wij werken aan ons leven en anderen helpen en bijstaan om volwaardig te kunnen leven... Uit een negatief verbod komt een positieve beleving. Pleeg geen echtbreuk maar geef jezelf aan de ander in liefde en trouw. Steel niet maar zorg ervoor dat je deelt en geeft. Lieg niet maar wees altijd eerlijk, oprecht en doe wat je beloofd hebt.

Die tien geboden zijn dus wel degelijk van kracht en hebben nog wel degelijk bestaansrecht, ook voor ons in 2015. Ze zijn bezield en levend. Stel je voor dat iedereen zich daar nu eens aan hield? Hoe mooi zou de wereld dan zijn... Wij weten echter van onszelf dat het ons vaak niet lukt die tien woorden om te zetten in daden. We maken daarbij fouten, doordat we onze eigen weg gaan... In de tempel van ons leven gebeurt ook van alles wat niet Gods bedoeling is. En vaak komen we er zelf niet aan toe schoon schip te maken. We willen wel, maar het ontbreekt ons aan kracht. Er is er maar Eén die de kracht bezit schoon schip te maken, en dat is Jezus. Zijn liefde alleen is sterk genoeg om ons andere wegen te laten gaan.

Is het niet vanuit die liefde dat Jezus zo verontwaardigd is over de wantoestanden in de tempel? In dat huis van zijn Vader moet de wet van de liefde heersen en niet die van de handel en het gesjacher... Jezus’ gedrag lokt reacties uit. Men neemt er aanstoot aan. Wie denkt Hij wel dat Hij is, de dwaas! Men kan of wil maar niet begrijpen dat Jezus handelt uit liefde. Hij doet alles uit liefde. Hij wil het volk bevrijden... en uiteindelijk zal Hij dat in een ultiem liefdesoffer ook doen. Zijn kruisdood brengt leven voor de mensheid. Eeuwig leven nog wel... En daar is het God om te doen, dat de mens leeft en gelukkig is... Vandaar ook dat God aan ons met die tien geboden, tien woorden geeft van geluk, leven en liefde. Woorden die daden moeten worden. Amen.