Opdracht tot eenheid

Triniteit

Steven Barberien

‘Two is company, three is a crowd’, een Engels gezegde waarmee men wil uitdrukken dat je met z’n tweeën aangenaam gezelschap hebt aan elkaar, maar wanneer er een derde bijkomt het gevaar bestaat dat één van de drie zich gaat voelen als het vijfde wiel aan de wagen…

Gelukkig is zulks niet aan de orde bij de heilige Drie-eenheid. Drie goddelijke personen, even groot en even heilig, wezenlijk aan en met elkaar verbonden.
Het is een mysterie, een goddelijk mysterie voor ons hoe drie toch één kunnen zijn. Wij hebben het vaak al lastig met onszelf, innerlijk verdeeld als we zijn bij het maken van de meest banale keuzes. Als we voor het winkelrek staan, kies je dan voor gezond of zoet of ergens tussenin?

Eenheid is voor ons mensen een heel moeilijk begrip. We kunnen daar niet veel mee... Ja, we willen wel zoeken naar eenheid tussen mensen. Of dat nu is in een relatie, een gezin of familie, bij het vormen van een gemeenteraad of tussen allerlei volkeren en culturen op wereldvlak… Eenheid in verscheidenheid zoeken we dan…Maar dat is niet dezelfde eenheid als die er is tussen Vader, Zoon en Geest! Die eenheid is van een heel andere orde. Dat is eenheid zonder enige vorm van verdeeldheid! En dat is helaas geen eigenschap die ons mensen is… Het is dus een goddelijke eigenschap: Drie in één, of één met Drie…

We zouden ons kunnen afvragen of de kerk hier geen rekenspelletje speelt met ons, of goochelt met woorden… Niets is minder waar. Het is vanaf het prille begin van de Kerk duidelijk dat er een Drie-ene God is, waarbij de scheppende Vader, de mensgeworden Zoon en de levengevende Geest zich alle drie op hun unieke wijze laten kennen aan ons.

Is het niet Jezus zelf die spreekt van Zijn Vader met wie Hij één was…?
En sprak Hij ook niet van de Helper, de Geest die de Vader zenden zou…?
Zei de Vader niet met een stem vanuit de wolken: “Dit is Jezus mijn veelgeliefde Zoon”...?
En verscheen toen de Geest niet in de gedaante van een duif...? 
De Drie-eenheid wordt ons niet alleen door de leer van de Kerk voorgehouden, maar door de H. Schrift zelf. Door de woorden en de daden van Vader, Zoon en Geest, die zich als de Ene God hebben laten kennen aan ons mensen.

En zo streven wij altijd weer naar eenheid tussen ons mensen, die als een goddelijke opdracht gedeeld wordt door allen, want allen zijn wij geschapen naar beeld en gelijkenis van die Éne en Drie-ene God.
Het is geen makkelijke opdracht, hoor, om eenheid te bewerken tussen ons mensen… maar met Gods hulp komen we wellicht al aardig in de juiste richting. Als we willen, kunnen we veel! Amen.

Printversie