Klein gebaar, groot geluk

Fles water in de woestijn

Steven Barberien

Als ik naar de zusters in Frankrijk ga, stap ik ’s ochtends vroeg in de auto en neem ik de bekende autosnelwegen richting de Pyreneeën.
15 uur later ben ik er dan, Frankrijk helemaal doorkruist, maar er niets van gezien… en zeker geen mensen...
Wie vlug zijn eindbestemming wil bereiken, ziet niet wat en wie er zich langs de weg bevindt …

Zo is het volgens Jezus ook met leven en geloven. Met kleine stapjes van menslievende aandacht kom je er wel… Wie te hard van stapel loopt, die loopt de nood van een medemens voorbij. Wie te groots denkt over mogelijke oplossingen, die laat kansen schieten om het probleem kleinschalig op te lossen.
Jezus zegt niet dat je in de woestijn stromend water moet aanleggen, maar dat je een bekertje fris water moet inschenken voor wie dorst heeft. De wereld verander je niet in een keer, maar met honderden, duizenden kleine stapjes… Wie durft te ‘vertragen’ in het leven, stopt met haastige spoed, die zal meer gaan zien en opmerken én de tijd hervinden om een glas water te geven aan wie dorst heeft. Je wordt dan weer ‘getroffen’ door wat je op je levensweg ziet gebeuren aan dingen en mensen.

Geen enkel klein gebaar van liefde en zorg gaat verloren, maar wordt beloond met geluk. Is dat niet wat het kinderloze echtpaar uit Sunem ervaart? Om de profeet Elisa en zijn knecht te plezieren bouwen ze een logeerkamertje, zodat ze wat meer comfort hebben als die op bezoek komen. Niets groots of zo, geen penthouse, maar heel wat comfortabeler dan de canapé…
En daarin schuilt een bron van geluk. De gastvrijheid die wordt betoond, de vriendelijkheid en de aandacht voor een mens in en met kleine dingen…, dat schenkt leven! Als teken van die levengevende, liefdevolle gastvrijheid, ontvangt het echtpaar een kind. Immers, bij zulke warmhartige mensen zal een kind een goed thuis vinden.

Gewoon ‘vertragen’ met je leven, je ogen openen voor wie langs de kant van de weg staan. Je hart vol behulpzame liefde. Je handen bezig met kleine, gastvrije tekenen en je zult merken dat het grote mysterie waar Jezus van spreekt, aan jou gebeurt; namelijk dat je meer zult ontvangen dan je ooit gegeven hebt.

Een bekertje water wordt een bron die opborrelt in je bestaan.
Een teken van gastvrijheid wordt een thuis waar je in eeuwigheid leven mag.

Amen.

Printversie