Jezus' geboorte als teken voor de mensheid

Paus Franciscus bij Maria van Guadeloupe

Marc Massaer

Broeders en zusters in Christus,

Te midden van alle drukke activiteiten en van alle mogelijke crisissen - de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, oorlogsdreigingen, chaotische toestanden in de politiek  - wordt het vanavond (vanmorgen) weer Kerstmis. Zijn we klaar om Kerstmis te vieren? Is Kerstmis alleen maar een feestroes om de sleur van het gewone leven te doorbreken, of is het meer voor u?
God geeft met de geboorte van Jezus de gehele mensheid een teken en stuurt een helder licht naar de wereld. Gods aanwezigheid zien in gebeurtenissen en mensen is een grote genade. Middenin de grote crisis in de kerk toch positieve tekenen zien, is een hele kunst en een genade.

Dat Gods aanwezigheid mensen nog steeds aanspreekt bewijst de Mariabedevaartplaats Guadaloupe in Mexico. Dit jaar kwamen er van 8 tot 12 december ruim 11 miljoen pelgrims om het feest van Maria van Guadaloupe te vieren. In 1531 verscheen zij daar aan de Indiaan Juan Diego. Op wonderbaarlijke wijze is de afbeelding van Maria terechtgekomen op een doek die Juan droeg, voor de bisschop een teken dat de Mariaverschijningen aan Juan echt waren. De miljoenen mensen die naar Guadaloupe kwamen, hebben dat vooral gedaan om God hun dankbaarheid te tonen voor de wonderbaarlijke afbeelding van Maria op een doek die al bijna 500 jaar bestaat. Wetenschappers kunnen niet verklaren dat de tilma, zoals die doek wordt genoemd, intact is en geen enkele beschadiging vertoont.

Er zijn vele parallellen tussen onze tijd en die van Jezus. Bij de geboorte van Jezus was er een drukke volkstelling en liepen de spanningen tussen Romeinen en Joden op. Onopvallend wordt Jezus geboren; de ster aan de hemel was het teken dat God gaf aan de mensen. De geboorte van Jezus is het teken dat God iets nieuws begint en dat Hij aan de mensen iets wil mededelen. In plaats van oog om oog, tand om tand preekt Jezus vergevingsgezindheid en barmhartigheid. In plaats van haat, angst en vergelding brengt Hij liefde, moed en zachtmoedigheid. Jezus toont de mensen van alle tijden een ware revolutionaire levens-houding. Zijn Boodschap is actueel tot in onze dagen, waarin zoveel verdeeldheid en verwarring heerst. Jezus is de enige en unieke Redder van de mensen en zet daarmee de wereld op zijn kop.
De naam Jezus betekent letterlijk ‘God die redt’. Hebben wij dan een Redder nodig? Wij kunnen toch alles oplossen met onze techniek en wetenschap? O ja? En wat doen we dan met het geweld, het kwade, de dood en de zonde? Wij hebben Jezus nodig voor de wereldvrede en de vrede in ons hart. Wij hebben Jezus nodig voor het nieuwe, goddelijke leven, waardoor we een nieuwe mentaliteit krijgen en meebouwen aan een nieuwe wereld. 

Jezus bevrijdt ons van de slavernij van het kwade, de zonde en de dood en leidt ons binnen in de wereld van Gods liefde, waardoor wij vrije kinderen van God zijn. Wij zijn niemands eigendom en mogen geen slaaf van geld of andere dingen zijn. Wij behoren immers toe aan God, omdat Hij ons heeft geschapen. Door ons doopsel heeft God ons aangenomen als zijn kinderen. Voor het grote mysterie van Gods menswording kunnen wij niet anders dan het hoofd buigen en Hem aanbidden.
Als je de geboortekerk te Bethlehem in Israël wilt binnenkomen, dan moet je eerst het hoofd buigen, omdat de deur zo laag is. Het is een belangrijk symbolisch gebaar, je hoofd buigen voor God, je voor Hem klein maken, omdat Hij onze God is. We kunnen Jezus niet genoeg danken voor het licht van wijsheid, voor Zijn waarheid en zijn Liefde. Zo klein maakt Jezus zich dat Hij in ons hart wil wonen; Hij toont ons Zijn liefde in de H. Communie en verlangt naar wederliefde en respect.

In Jezus’ geboorte een teken van Gods aanwezigheid zien, is een genade waarvoor we respect en eerbied tonen.
Aan u allen een zalig en vreugdevol kerstfeest. Amen.

Printversie