Je moet er iets voor over hebben

Parel

Steven Barberien

In deze vakantieperiode gaan velen van ons op zoek naar rust en ontspanning. Het gewone, alledaagse wordt doorbroken en we doen eens iets anders. Sommige mensen hebben daar veel geld voor over. Ze trekken weg naar verre bestemmingen en luxueuze hotels. Anderen blijven dichter bij huis en hebben voldoende aan een camping in de buurt met een dagje uit op de fiets. Hoe dan ook, elke vakantieganger zoekt en vindt - hopelijk - het eigen vakantiegeluk.
Je kunt ook gewoon thuisblijven en genieten van een vakantie die je deugd doet, maar ook dan zul je moeten zoeken naar manieren om het vakantiegevoel te vinden. Je krijgt dat niet zomaar! Je moet er iets voor overhebben en het gewone doorbreken!

Zo is het een beetje met alle mooie dingen in ons leven. Het geluk krijg je niet vaak zomaar in de schoot geworpen. Volgens Jezus is dat te vergelijken met het Rijk der Hemelen. Het Rijk der Hemelen is iets waarnaar je zelf op zoek moet gaan.Je moet er iets voor over hebben! Blijkbaar heel veel voor over hebben, gezien de voorbeelden die Jezus geeft! Je moet er écht om geven, zo waardevol is het. En je moet het gewone durven te doorbreken en ongewone dingen gaan doen. Alles verkopen voor die éne parel of die ene akker met een verborgen schat. Als je beseft dat daarin jouw geluk verscholen ligt, waarom zou je die stap dan niet zetten? Het getuigt van inzicht en wijsheid als je kiest voor wat echt van waarde is.
Je bent dom bezig als je je tevreden stelt met nepparels van geluk. Als je je vastklampt aan bezit of comfort en je nooit eens afvraagt: “Word ik hier nu echt gelukkig van?”, dan ben je niet goed bezig. Het Rijk der Hemelen is een geluk dat weggelegd is voor iedereen, een kostbare parel en een schat die klaarligt om bovengehaald te worden… maar dan moet je er wel iets voor doen. Vanzelf gaat het niet!

Wie alleen verlangt naar een lang leven vol luxe en rijkdom, zonder vijanden, maar misschien ook zonder echte vrienden…, die verlangt eigenlijk niet veel van het leven… alleen oppervlakkige dingen. Zo heb je misschien wel een comfortabel leven, maar is dat ook een leven dat echt de moeite waard is om te leven? Er moet toch ook diepgang zijn, perspectief en uitdaging, nietwaar?

Jezus roept op ons niet te gauw tevreden te stellen met het gewone alledaagse, maar te blijven streven naar hoge idealen en naar groot geluk…
want alleen wie zoekt,…
wie z’n ogen daarvoor openhoudt…,
die zal die kostbare parel of schat vinden én bezitten.

Printversie