Hondstrouw

Hond

Steven Barberien

‘Heidenhonden’, zo noemden rechtgelovige Joden de inwoners van Tyrus en Sidon, aan de Middellandse Zee in het huidige Libanon.
Op hun beurt noemden die de Joden ‘Jodenhonden’. Ge weet wel hoe dat gaat: schelden over en weer. Of zoals in de Koran staat: alle ongelovigen zijn beesten (8:55).
Wat is dat toch met ons dat we zo vaak kijken naar de dieren om daarmee andere mensen te vergelijken? Onze taal heeft tal van voorbeelden: zo sluw als een vos, zo koppig als een ezel, zo trouw als een hond. Trouw aan je overtuigingen zijn is een goede eigenschap, zolang dit maar niet ontaardt in extremisme. Dus is uitgescholden worden voor hond zo erg nog niet.

De Kananese vrouw uit het evangelie was trouw aan haar dochter. Ze kon het lijden van haar dochter, helemaal in de greep van het kwaad, niet meer aanzien. Misschien had het meisje alle ellende wel zelf gezocht: foute vrienden, slechte keuzes, verslavingen e.d… Niet alleen zij wordt nu gekweld maar zeker ook haar moeder. Welke moeder zou niet wanhopig zijn, als je dag in dag uit lijdzaam moet toezien hoe je dochter wegglijdt in steeds meer en grotere miserie? Maar ook deze moeder blijft trouw en komt op voor haar meisje. Ze blijft hopen op beterschap en wil alles proberen… Dus gaat ze naar die andersgelovige rabbi, Jezus van Nazareth, een Zoon van de goede koning David, en ze smeekt Hem om hulp. “Heer, help mij!” Kyrie eleison. Een schreeuw om hulp tot God als laatste hoop op redding.
Hiermee spreekt de vrouw haar trouw uit, haar geloof in Jezus, als de zoon Gods. Hij die de macht bezit om het kwaad te overwinnen.

Jezus erkent die trouwe liefde voor de dochter, vertaald in een rotsvast geloof, en Hij zegt zelfs ten overstaan van iedereen dat deze vrouw een groot geloof heeft. Daarmee maakt Hij een einde aan het schelden over en weer. Er is geen heidenhond of geen Jodenhond meer, er zijn alleen maar hondstrouwe mensen.

Trouw, een sleutelwoord in de Bijbel.
God verlangt van zijn volk dat het trouw is…
dat ze trouw zijn aan elkaar…
en dan merken ze hoe trouw Hij is aan hen.
Hondstrouw!

Printversie