Grote getallen?

De zaaier - Vincent van Gogh

Cees Remmers

Ik heb geen echt gladgeschoren, groen gazon; ik heb het nooit verder gebracht dan een goed onderhouden grasveld. Ik was blij met de zomerse dagen die we al gehad hebben, maar ik ben ook  - met het oog op het gras en de tuin -  heel blij met die malse bui van woensdag. Het droge, bijna gele gras is weer echt groen en de bloemen staan weer recht omhoog. De natuur leert ons voortdurend geduld te hebben.

Wie geloof zaait, leert het evangelie, moet dat ook hebben: geduld! Het geloof heeft tijd nodig om te groeien en bovendien, vertelt Jezus, valt het meeste van wat je zaait, niet in goede aarde. Dat ene zondagse uur en die zeven minuten preek over de levenslessen van Jezus, die man van lang geleden, wordt overwoekerd door distels en doornen van hedendaagse teksten die ons doen geloven dat geluk heel ergens anders te vinden is dan op de weg die het evangelie ons wijst. Als je dat eeuwenoude geloof zondags nog wel wilt vieren en voeden, hoor je bij een minderheid. En dat tegen de stroom in leven is wel eens moeilijk en ontmoedigend.

Grote getallen maken indruk. Maar als het hele stadion is uitverkocht, 60.000 mensen de wedstrijd zien en 12 tv-kanalen hem uitzenden, hoeft het nog geen mooie wedstrijd te worden. Ik heb wel eens C'tjes zien voetballen waarnaar een paar ouders stonden te kijken die daar meer van genoten dan die 60.000 toeschouwers bij Ajax-Feyenoord… Wij zijn onder de indruk van grote getallen. Er waren meer dan 10.000 mensen op het Vrijthof, maar daar gaat Frans Bauer geen betere liedjes van zingen. Het was heel druk en heel gezellig op de Beekse Jaarmarkt voorbije zondag, maar ik weet niet of ik volgend jaar nog meedoe, zei me een deelnemer. Vaak meten we het succes en de waarde van iets af aan de grote getallen… Veel kijkers, weinig kopers.

Het gaat goed, dachten daarom ook de eerste leerlingen van Jezus, want er kwam  zoveel volk voor hem naar het strand bij Galilea dat Jezus het water op moest, in een  boot moest klimmen. Maar daar vertelde hij hun dat het hem niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit ging: hij vond zijn zending niet pas geslaagd als die veel volk op de been bracht, maar wel als zijn woord bij deze of gene niet tussen de distels en doornen maar in goede aarde viel en wortel schoot en vrucht zou voortbrengen.

Anders dan die dag in Galilea brengt die Jezus nog maar weinig mensen op de been. Misschien worden we weleens moedeloos, omdat onze Kerk nog maar zo weinig mensen trekt, nog nauwelijks priesters heeft en bijna alleen maar oudere medewerkers. Maar dan zeg ik u ter bemoediging dat God onuitroeibaar is en dat zijn evangelie ondanks alle harde grond en de vele distels en doornen van onze tijd, onuitroeibaar is gebleken. Beter een kleine kerk met groothartige mensen dan een grote kerk met kleinzielige mensen. Beter kleine kapellen met een warm geloof dan grote kathedralen vol kil geloof…

Printversie