Gastvrijheid

maria en martha2

Cees Remmers

Gastvrijheid wordt in de Bijbelse verhalen hoog ingeschat. “Ge moet de vreemdeling”, zo zegt Jahweh, “uw liefde laten zien, want zelf ben je ook vreemdeling geweest in Egypte.” En Jezus zegt: "Zorg dat God u straks kan zeggen: 'k was vreemdeling en gij hebt mij opgenomen."

In de lezingen vandaag gaat het over gastvrijheid. De eerste lezing vertelt over Abraham die luistert naar zijn gasten, terwijl Sara ervoor zorgt dat ze niks tekortkomen. De andere lezing vertelt over Jezus die welkom is bij een goede vriend. Diens ene zus Marta gaat (zoals Sara) zorgen en laat de handjes wapperen; de andere - Maria - doet als Abraham: ze gaat met de handen in de schoot zitten en luistert naar hun gast.

Abraham en Sara, Martha en Maria, alle vier even gastvrij, maar ze laten het anders 'zien'. De ene zet de deur van het huis open, de ander de deur van het hart. Beiden zijn op hun eigen manier gastvrij.

De luisterende Maria krijgt deze keer een compliment voor haar luisterend oor; de volgende keer bedankt Jezus Martha misschien blij voor haar lekkere koken. Allebei hebben ze hun eigen kwaliteiten. Beiden zijn even blij met hun gast, maar ze laten het anders zien. Daarom neemt Jezus het vandaag dan toch op voor Maria… Omdat er meer drukdoende Martha’s onder ons en in ons wonen dan luisterende Maria’s; omdat we vaak liever aan het woord zijn dan wijs en stillekes te luisteren; omdat we liever helpen dan geholpen worden; omdat we te vlug met antwoorden komen in plaats van eerst de vragen, de zorgen, het verdriet te delen; omdat we een hekel hebben aan niks doen en omdat we denken hoger te scoren als we vertellen een berg beklommen te hebben dan te zeggen dat we lekker lui languit in de zon hebben gelegen. Daarom neemt Jezus het op, niet voor de drukdoende Martha maar voor de stille en luisterende Maria.

En dus ook: voor al die mensen die, hoewel ze maar zoveel minuten mogen besteden aan het aantrekken van steunkousen en zoveel voor het wassen, toch ook efkes de bloemen water geven… en wél efkes tijd maken voor een kop koffie bij een oud en eenzaam iemand… Applaus voor al die hardwerkende Martha’s, die ook een luisterende Maria zijn!

Daarom ook pleit Jezus voor Maria… Even niks doen, gewoon een beetje luisteren met je hart. Veel mensen zijn blijer met een lieve zuster die het brengt dan met het medicijn dat ze brengt… Tijd hebben en tijd nemen voor wat misschien onbelangrijk lijkt maar het niet is.

Waarom weet ik dat allemaal zo goed? Omdat ik er zelf ook zo een ben die kijkt waar de rij bij AH het kortste is, terwijl ik veel blijer wordt door naar iemands verhaal te luisteren: hoe het met haar gaat nu ze alleen is, dat zij weer oma is geworden, en waarom ze eerst zo’n hekel had aan haar rollator en er nu zo blij mee is… Of ik ook zo blij ben met de paus en die nieuwe bisschop, en of ik Tom Dumoulin heb zien fietsen… Allemaal gewone praat; efkes tijd voor mekaar kost niks en is heel veel waard!

Het evangelie ‘s maandags doen is makkelijker dan veel mensen zondags denken…

Printversie