De macht van de tijd breken

Klok en glazen champagne

Steven Barberien

Met oud en nieuw maken we elk jaar weer een magisch moment mee. Als de klok om 12 uur ’s nachts slaat, is een oud jaar ten einde en een nieuw jaar al begonnen… Naadloos, zonder pauze, gaan ze in elkaar over; nog geen fractie van een milliseconde zit daartussen. De tijd glijdt verder, geruisloos… en toch willen we dit bijzonder moment niet zomaar laten passeren en dus maken we er een feest van met vuurwerk en de beste wensen. Want we beseffen dat we de tijd niet naar onze hand kunnen zetten, niet kunnen vastzetten of stilleggen. De tijd gaat altijd maar verder. Wij beseffen maar al te goed dat wij als mens ‘eindig’ zijn in die eindeloos lijkende, steeds voortgaande tijd.

En juist in de tijd…, in die geschiedenis van jaren die gaan en komen, die achter en voor ons liggen, is God onder ons komen wonen als mens onder de mensen. Geboren uit een vrouw, en daarmee is Maria de gezegende onder alle vrouwen.

God die van eeuwigheid is, heeft in zijn Zoon Jezus de tijd en dus ook de eindigheid van het leven ervaren. De hulpeloosheid van het baby-zijn, het ontdekken van de wereld als peuter en kleuter. De relaties in een gezin als tiener, de groei naar volwassenheid in de jaren van de puberteit. Het vinden van Zijn levenstaak en die ter harte nemen als volwassene… en daarna…. brak Zijn leven onder de mensen voortijdig af…, stukgeslagen op het kruis… en Hij verdween in het niets van de dood.
En toen onverwacht, onverhoopt, verrees Hij uit de dood, brak zo de macht van de tijd en zo leeft Hij nu voor eeuwig…

Eeuwig heeft niets te maken met de tijd. Het zijn geen lange jaren of vele eeuwen. Maar eeuwig wil juist zeggen dat er geen tijd meer is, geen voor of na, geen nu, geen straks of toen… Onbegrijpelijk voor mensen als u en ik, die juist vandaag met oud en nieuw de tijd willen vieren. Ons geloof, dat ons hier met elkaar verbindt, is van die eeuwigheid en verbindt ons met mensen die lang voor ons leefden én de generaties die nog moeten komen.

Oud en nieuw, een magisch moment waarop wij beseffen dat er meer is tussen hemel en aarde. Een tijdstip waarop we beseffen dat God ons overstijgt én tezelfdertijd ten diepste met ons verbonden is.

Onze beste wensen gaan uit naar de toekomst met het vertrouwen dat in die toekomst God even stevig met ons verbonden blijft als Hij toen was en nu is.

Een Zalig Nieuwjaar gewenst.

Printversie