De flow van de Geest

Dirk Kuijt Feijenoord

Cees Remmers

Na 17 jaar is Feyenoord weer eens kampioen. In het stadion van stadsgenoot Excelsior - een soort overdekte fietsenstalling - gingen ze de week ervoor nog onderuit. De supporters gingen uitgeblust naar huis; de Coolsingel bleef leeg. Maar een week later in eigen stadion De Kuip laaide het vuur op. Dirk Kuit stak het aan en heel het stadion raakte begeesterd. Een dooie stad kwam weer tot leven… Sporters en supporters raakten - zo heet dat tegenwoordig - in een flow…

In Bijbelse taal is die flow een windvlaag; er gaat een nieuwe wind waaien, die het gedoofde vuur in de uitgebluste apostelen weer aanblaast. Die flow - het waaien van de Geest dat het vuur aanwakkert - die van een binnenbrandje een uitslaande brand maakt, dat noemt Jezus vandaag in het evangelie de helper die hij zijn leerlingen belooft.

Wees maar niet bang als ik er niet meer ben; ik zal een helper sturen. Die helper is de H. Geest, die in de geschiedenis van de Kerk vaak heel onverwacht opnieuw is gaan waaien, het gedoofde vuur weer deed oplaaien: de Kerk ging de wereld en de wereld ging de Kerk verstaan.

Net als de eerste leerlingen van Jezus vragen wij ons misschien ook wel eens af: hoe moet het, als Jezus zijn evangelie nog verder uit beeld verdwijnt, als onze generatie gelovige en kerkbetrokken mensen er niet meer is?

Maar zoals de allereerste gelovigen mogen wij vertrouwen op wat hij zegt: het is goed dat ik heenga, uit het zicht verdwijn, maar je hoeft niet bang te zijn want ik zal een helper sturen; en dat is de H. Geest die wat dood leek, nieuw leven inblaast; die wat leek uitgeblust, weer in vuur en vlam zet... En daar vertrouw ik op.

Misschien is het goed dat ook wij heengaan en dat er ruimte komt voor de mensen van morgen. Want ook in hen woont de H. Geest. Heel onverwacht kan er een nieuwe wind gaan waaien; ineens kan er nieuw vuur oplaaien, het licht van geloof gaan branden en zal het evangelie weer de weg wijzen in het leven en de samenleving.

Wees maar niet bang, zegt Jezus vandaag tegen ons, die onze kerken moeten sluiten, die onze kinderen en kleinkinderen zien verdwalen in een samenleving die - zo lijkt het - maar weinig diepgang heeft. Wees maar niet bang, ik zal u een helper sturen en die zal ons leren hoe wij het evangelie weer verstaanbaar maken voor mensen van nu en allerlei slag. Wees maar niet bang…

De hele Kuip zat vol met bange mensen tot - eerder dan iemand had gedacht - die eerste goal  viel… Er stak een storm op, het oude vuur ging opnieuw branden, iedereen verstond iedereen… Het werd even Pinksteren in De Kuip. De Kerk is verroest als De Kuip, maar Hij belooft ons een helper, en al  vaker ging er een wave door het Godsvolk; al eerder leek het vuur gedoofd maar ging het toch weer branden...
Met Pinksteren bidden we om nieuw vuur in de oude Kerk en de soms kille samenleving.

Printversie