De Beekse Cantorij

Na afloop van de viering op 13 september 2020 in de Petruskerk is op bescheiden wijze het 50-jarig bestaan van De Beekse Cantorij gevierd. Een overzicht van de geschiedenis van het koor vindt u hier.

Jonge aanwas die wil kennismaken met de Cantorij, is welkom om een keer deel te nemen aan de repetitie.

Beekse Cantorij o.l.v. Jac Peeters met organist Ad van Sleuwen

De Beekse Cantorij is opgericht in 1970. Dit kerkkoor ondersteunt muzikaal de viering van 11.00 uur op zondag in de Petruskerk. Dirigent is Jac Peeters; vaste organist  Ad van Sleuwen. Het aantal actieve leden is helaas wat teruggelopen naar maximaal 20 leden. Er zijn vijf bassen, drie tenoren, zeven sopranen en vier alten. Nieuwe aanwas zou welkom zijn. Gelukkig zijn er vier gastzangeressen die geregeld de alten en de sopranen komen versterken. 
Vier leden van de Cantorij zijn tegenwoordig 'rustend lid': ze zingen niet langer mee maar blijven wel betrokken.

De Beekse Cantorij treedt op in twee verschillende samenstellingen: als Gregoriaanse Schola en als Gemengd koor

Zes mannen verzorgen twee keer in de maand de vaste en wisselende gregoriaanse gezangen. Veel leden van de Schola zijn ook lid van het Gemengd koor; één lid van de Cantorij zingt alleen in de Schola. 

Het Gemengd koor zingt meestal één zondag in de maand Nederlandstalige liederen, twee-, drie- of vierstemmig. De zondag in het kerkelijk jaar bepaalt de keuze van de liederen.

In de advent en de vastentijd zingt het koor steeds gemengd, samen met de leden van de Schola, die dan met enkele Gregoriaanse gezangen de diensten ondersteunt.

Repetities

De vaste repetitieavond is donderdag in een ruimte van de Petruskerk:

De mannen kunnen ervoor kiezen bij één groep of bij beide te zingen.

Cd's

De Beekse Cantorij heeft al verschillende cd’s uitgebracht.

* Er is een cd met eigentijdse liederen en missen van Ad van Sleuwen en Martien van Woerkum, de vroegere dirigent.
* In 2003 heeft het koor op verzoek van de KRO oude Nederlandstalige, eenstemmige liederen opgenomen. Deze dubbel-cd, Herboren klanken, is bestemd voor instellingen.
* In 2007 is dit project herhaald. De laatste dubbel-cd, Herboren klanken 2, is vooral bestemd voor parochies die zelf geen volwaardig koor hebben.

Loflied op de Beekse Cantorij

De Beekse Cantorij is een gezellige club enthousiaste mensen.

Zingen onder leiding van organist Ad van Sleuwen en dirigent Jac Peeters is een geweldige muzikale ervaring. Zij weten als geen ander om te gaan met een amateurkoor. Nooit verliezen ze hun geduld. De Cantorij heeft jaarlijks een groot Ceciliafeest en een viering ter afsluiting van het koorjaar.
Het is een genot lid te ‘mogen’ zijn van dit koor. Het verloop onder de leden is dan ook erg gering. Toch zijn nieuwe en vooral jonge leden welkom.

Contactpersoon

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Piet van Dun:
Tel. (013) 505 2878
E-mail: pietvandun@hetnet.nl