Uitzicht op Lourdes en de Pyreneeën

Bedevaart Lourdes juli 2022

Mien Vingerhoets uit Diessen en anderen hebben in juli deelgenomen aan een bedevaart naar Lourdes, waar Maria 18 keer verschenen is aan Bernadette Soubirous. Mien schreef er een verslag over, dat u hier kunt lezen. 

Verder gaat ze in op de persoon van Bernadette Soubirous. Wie was zij? Ze vraagt ook aandacht voor de 'Vrienden van Lourdes', de stichting die gratis reizen naar Lourdes mogelijk maakt voor zieken en mensen met een beperking. Dat kan alleen met hulp van donateurs. 

Reis en verblijf
‘s Morgens al vroeg op weg naar de bus in Baarle-Nassau, die ons na twee en een half uur afzet bij het station in Tourcoing op de grens van België en Frankrijk. Nadat alle pelgrims ingestapt en hun zware koffers ingeladen zijn, vertrekken we naar Lourdes, een treinreis van nog eens zes uur.

Hotelgasten nemen de bus naar hun hotel en een speciale rolstoelbus vervoert deelnemers in een rolstoel naar het verpleegzorghotel, het Accueil. Daar zijn verpleegkundigen, doktoren en priesters aanwezig.
Na het avondeten volgt de kennismaking met medepelgrims en een groet aan Maria bij de grot.

Programma
’s Morgens verkennen we het Heiligdom, de omgeving van de Mariagrot, om maar niet verloren te lopen. Na de dienst drinken we allemaal samen koffie op het plein van het Accueil en krijgen we een toelichting op het jaarthema “Ga zeggen aan de priesters…” 

Op zondag en woensdag de Internationale Hoogmis in de ondergrondse Pius X-kerk. Daar is plaats voor 28.000 mensen. Aanwezig zijn bij de H Mis bij de grot was niet mogelijk vanwege de warmte, maar op een groot filmscherm hebben we die toch goed kunnen volgen. 

Per bus gaan we naar de schouwburg van Lourdes voor een prachtige musical over Bernadet. Er is, voor wie dat wensen, ook nog een ziekenzalving in het Accueil, waarvan velen gebruik hebben gemaakt. Er wordt nooit zo over gesproken maar voor velen komt de zalving thuis te laat.

Als alles ingepakt is, gaan we huiswaarts.

 

Wie is Bernadette Soubirous?

Bernadette is het meisje aan wie Maria 18 keer is verschenen in de huidige bedevaartplaats Lourdes. 

Ze werd er op 7 januari 1844 geboren in een arm molenaarsgezin. Als jong meisje sprokkelde ze hout voor vuur om te koken en voor warmte. Haar gezondheid was zwak. Ze kampte met astma-aanvallen en er heerste een cholera-epidemie in Lourdes. Noodgedwongen moesten ze verhuizen naar een versleten, ongezond en donker cachot (gevangenis).

Verschijningen
Op 11 februari 1858, toen ze 14 jaar was, kreeg Bernadette de eerste Mariaverschijning. Plotseling hoorde ze het geluid van een windstoot. Ze keek maar zag geen beweging. Maar het geluid kwam terug. Wat ze zag, deed haar beven en knielen.

Op zondag 14 februari voelde ze aandrang om naar de plek terug te gaan.
Er verscheen een lichtkolom. De verschijning glimlachte en boog het hoofd.
Het was moeilijk want niemand geloofde haar. Op 25 februari nodigde de Verschijning Bernadette uit aan de bron te drinken. Ze krabde een gat en er borrelde water op. Tot op heden is die bron nog te zien onder de grot van Massabielle (steenrots).

Maria is voor het laatst op 16 juli 1858 aan Bernadette verschenen. Maria vroeg om er een kapel te bouwen. Ondertussen hadden de bisschoppen een commissie samengesteld die de hele zaak namens de kerk moest onderzoeken. Op 18 juli 1862, vier jaar na de verschijning, verkondigde de bisschop van Tarbes in een ‘herderlijke  brief’ dat de Heilige Maagd werkelijk aan Bernadette was verschenen. Ze ging wonen in het klooster in Nevers. Haar naam werd Marie-Bernard. Dertien jaar later, op 16 juli 1879, sterft ze er na heel wat inzet en offers. Ze is dan amper 35 jaar.

In Lourdes is nog te zien waar Bernadette geboren en gedoopt is, het Cachot waar ze opgroeide, en het molenaarshuisje.

 

Steun de vrienden van Lourdes
“Lourdes is niet uit te leggen, Lourdes moet je gewoon ervaren!” Het is het motto van de stichting De Vrienden van Lourdes uit Baarle-Hertog-Nassau. Zij maakt deze ervaring voor zieken en gehandicapten mogelijk door hun gratis een compleet verzorgde bedevaart naar Lourdes aan te bieden. Dat kan uiteraard alleen met hulp van donateurs.

Voor 8 euro per jaar kunt u De Vrienden al steunen. Daarvoor hoeft u niet gelovig te zijn. U maakt zelfs kans op één van de 20 gratis bedevaarten voor donateurs. Samen met 20 zieken zijn de winnende donateurs in juli naar Lourdes geweest.

Aanmelden als donateur kan door €8,-- over te maken op rekeningnummer NL87 RABO 0103809538 t.n.v. Stichting Vrienden van Lourdes, of via www.vrienden-van-lourdes.org, of bij de contactpersonen in Diessen: Mien Vingerhoets, Molenstraat 9B; Lies de Jong, Heuvelstraat 35; Annemiek van Nunen, Molenacker 35.