Esbeek

Voor de meest actuele informatie over begravingen en het reglement begraafplaatsen klik op de link hieronder.†

Informatie over de begraafplaatsen

begraafplaats esbeek

Het kerkhof aan de Dorpsstraat 8 is de laatste rustplaats van veel inwoners uit Esbeek.
De begraafplaats is van zonsopgang tot zonsondergang vrij toegankelijk. Eenieder die het kerkhof bezoekt, stelt het op prijs dat in alle rust te kunnen doen. Laten we die wens respecteren.

Historie
Pastoor Jurgens moest aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant toestemming vragen voor het aanleggen van een kerkhof nabij de kerk. Het zou 25 meter van de openbare school komen, terwijl 50 meter was voorgeschreven. Om toch toestemming te krijgen was een rapport van het Geneeskundig Staatstoezicht van de provincie vereist. Op basis van een eerste rapport wezen Gedeputeerde Staten de aanleg af. Een tweede verzoek werd goedgekeurd: pastoor Jurgens had geconstateerd dat het eerste rapport was verwisseld met dat van een kerkhof te Standaardbuiten.

Om meer ruimte te krijgen tussen het kerkhof en de school werd in het tweede verzoek het perceel 90 graden gedraaid. Toen het kerkhof klaar was, kwam men erachter dat het te laag lag. Tussen 10 en 24 januari 1890 is het daarom met zwarte grond opgehoogd. Op 2 februari 1890 is het officieel in gebruik genomen. De eerste begraving op dit kerkhof was op 26 februari 1889

Lees verder...

Beheer en onderhoud
Twee groepjes enthousiaste vrijwilligers uit Esbeek onderhouden al vele jaren groenvoorziening en bestrating van het kerkhof. Daardoor ziet het er altijd verzorgd uit. De groep komt om de veertien dagen bijeen voor de onderhoudswerkzaamheden. De tijdsinvestering is afhankelijk van het jaargetijde.

Heeft u zin hen een handje te helpen? Neem dan contact op met de coŲrdinator onderhoud begraafplaats of bezoek de begraafplaats, wanneer vrijwilligers er aan het werk zijn.

Contactgegevens
Cees Ketelaars, Groenstraat 17a, 5085 ED †Esbeek
Telefoon: (013) 516 9335

Administratief beheer
Het administratief beheer van de begraafplaats valt onder de verantwoordelijkheid van Arie Vugts. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het opmaken en/of verlengen van grafakten, het plaatsen van graftekens en allerlei andere zaken de begraafplaats betreffende.†

Contactgegevens
Arie Vugts,
Zijhorst 24,
5087 BX† Diessen
Telefoon:† 06-20505694
Email: begraafplaatsen@h-norbertus.nl