Biest-Houtakker

Voor de meest actuele informatie over begravingen en wijzigingen in het reglement begraafplaatsen klik op de link hieronder.†

Informatie over de begraafplaatsen

begraafplaats Biest-Houtakker

Het kerkhof aan de Biestsestraat is de laatste rustplaats van veel inwoners uit Biest-Houtakker.
De begraafplaats is van zonsopgang tot zonsondergang vrij toegankelijk. Eenieder die het kerkhof bezoekt, stelt het op prijs dat in alle rust te kunnen doen. Laten we die wens respecteren.†

Historie
In september 1912 werd voor de bouw van de kerk, de pastorie met tuin en het kerkhof de benodigde grond (groot 104 aren en 76 ca) aangekocht. Op 18 januari 1913 vond de publiekelijke aanbesteding plaats en het werk werd gegund aan de laagste inschrijver, J.A. Vriens uit Moergestel.

Op 15 december 1913 was de bouw van kerk en pastorie gereed. Het gehucht Biest-Houtakker werd afgescheiden van de moederkerk in Hilvarenbeek en verheven tot een afzonderlijke parochie, H. Antonius van Padua. Het werd hierdoor ook een kerkdorp.

De zwarte grond van het perceel waarop kerk en pastorie gebouwd zijn, is gebruikt voor het ophogen van een stuk grond links achter de kerk. Hier werd de begraafplaats aangelegd, die door ophoging nu gevrijwaard was van grondwater. Op 2 mei 1914 was de eerste begrafenis op de nieuwe begraafplaats.

Lees verder...

In het voorjaar van 2016 is de begraafplaats ingrijpend gerestaureerd. Voor meer informatie klik hier.

Beheer en onderhoud
Een groep van dertien enthousiaste vrijwilligers uit Biest-Houtakker onderhoudt al vele jaren groenvoorziening en bestrating van het kerkhof. Daardoor ziet het er altijd verzorgd uit. De groep komt om de veertien dagen bijeen voor de onderhoudswerkzaamheden. De tijdsinvestering is afhankelijk van het jaargetijde.

Heeft u zin hen een handje te helpen? Neem dan contact op met de coŲrdinator onderhoud begraafplaats of bezoek de begraafplaats, als de vrijwilligers er aan het werk zijn.

Contactgegevens
Cees Wilborts, Biestsestraat 32, 5084 HE† Biest-Houtakker
Tel. (013) 505 5289

Administratief beheer
Het administratief beheer van de begraafplaats valt onder de verantwoordelijkheid van Arie Vugts. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het opmaken en/of verlengen van grafakten, het plaatsen van graftekens en allerlei andere zaken de begraafplaats betreffende.†

Contactgegevens
Arie Vugts, Zijthorst 24, 5087 BX† Diessen
Telefoon: 06 20505694

Reconstructie begraafplaats 2016
In het voorjaar van 2016 hebben reconstructiewerkzaamheden plaatsgevonden op de begraafplaats.

Bij deze werkzaamheden is met name het gebied rond de calvarieberg opnieuw ingericht. De beplanting is met hulp van vrijwilligers gerooid en geruimd. Ook is de calvarieberg afgegraven. Kerkhofvrijwilligers kunnen er nu veilig en met plezier werken.†

De beelden en het kruis hebben van vrijwilligers van de begraafplaats een opknapbeurt gekregen en zijn teruggeplaatst op gemetselde consoles.

Ook worden er bomen en struiken geplant om het kerkhof meer de uitstraling van een Ďhofí te geven.
Een strooiveld maakt het binnenkort mogelijk op de eigen begraafplaats as uit te strooien.

Klik hier voor foto's van de werkzaamheden.